szerző:
MTI

Nem tudta megállapítani az ENSZ-főtitkár által felállított vizsgálóbizottság, hogy kik hajtották végre szeptember 19-én az ENSZ-konvoj elleni légicsapást Szíriában, amelyben 18-an haltak meg.

A szerdán New Yorkban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a testület "megállapította, hogy légicsapást mértek a segélykonvojra, de az elkövető vagy elkövetők kilétét lehetetlen meghatározni".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett dokumentum megállapítja, hogy kizárólag a szíriai vagy az orosz légierő, illetve az Egyesült Államok vezette koalíció gépei voltak képesek ilyen támadás végrehajtására, az ellenzéki haderő nem. A támadást legalább egy repülőgép hajtotta végre, többfajta fegyverrel. A bizottság arra sem talált bizonyítékot, hogy szándékos támadás történt, így az eset háborús bűnténynek sem minősülhet.

Szeptember 19-én támadás érte az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál az Aleppótól nyugatra fekvő, Urm al-Kubra településnél. A konvoj 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. Az ENSZ-jelentés szerint a támadásban legalább tíz ember – köztük öt sofőr – meghalt, és legalább 22-en megsebesültek. A korábbi hírek viszont 18-an halottról szóltak. A humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 17 megrongálódott, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült.

Az Egyesült Államok Oroszországot tette felelőssé a konvoj elleni légicsapásért, Moszkva viszont azt állította, hogy a támadás idején egy amerikai pilóta nélküli repülőgép tartózkodott a térségben. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szeptember végén állította fel a vizsgálóbizottságot az eset tisztázására.

Megtámadták az ENSZ segélyszállítóit Aleppónál

Az ENSZ segélyszállító teherautóit érte támadás hétfő este Szíriában, Aleppó várostól nyugatra, Urm al-Kubra településnél – közölte a világszervezet egy szóvivője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két betű és egy szám, de mit jelent ez a minden gumin ott lévő kis címke?

Két betű és egy szám, de mit jelent ez a minden gumin ott lévő kis címke?

Theresa May: eltávolításom nem könnyítené meg a Brexitet

Theresa May: eltávolításom nem könnyítené meg a Brexitet

Macedónia mindenképpen kéri Gruevszki kiadatását

Macedónia mindenképpen kéri Gruevszki kiadatását

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal

Kiderült, hogy melyik Chuck Norris kedvenc Chuck Norris-vicce

Kiderült, hogy melyik Chuck Norris kedvenc Chuck Norris-vicce