szerző:
HVG

Éppen hetven év telt el, amióta kimondta: Európa tragédiáját csak az összefogás előzheti meg. Igaza lett. Mint oly sok egyéb dologban - Winston Churchill pontosan tudta, mikor kell Sztálin mellé állnia, és mikor lépjen el onnan, megjósolta a hidegháborút, aztán az EU mellett a NATO-t is, és még irodalmi Nobel-díjat is kapott. Egy zseni öt gondolata.

1946. szeptember 19. – Zürich

„Ma Európa tragédiájáról szeretnék beszélni önöknek” – kezdte hetven évvel ezelőtti, nagy hatású előadását a Zürichi Egyetemen a brit exminiszterelnök, Winston Churchill, és javaslatot tett a második világháborút követően bábeli zűrzavarú „nemes kontinens” megmentésére. A „gyógymód” neve: Európai Egyesült Államok. E korántsem vadonatúj gondolatot azzal az akkortájt meghökkenést keltő – utóbb váteszinek bizonyult – kijelentéssel fejelte meg, hogy az első lépésnek a „lelkileg” egyaránt és ismét naggyá növekvő Franciaország és Németország partneri viszonya megteremtésének kell lennie. Vagyis a háborút követő felelősségre vonások után „a felejtés áldott aktusára” is szükség van. Ebben a kívánatos folyamatban a nagyhatalmakra – beleértve saját hazáját és „Szovjet-Oroszországot” is – csupán a támogatás feladata hárulhat.

©

1946. március 5. – Fulton

©

Zürich előtt fél évvel az akkor éppen ellenzékben lévő angol politikus azért repült „magánvendégként” Amerikába, mert a fultoni Westminster College-ban Truman elnök jelenlétében mondhatta el a legtöbbször emlegetett „vasfüggönyös”, más megfogalmazásban: a hidegháborút meghirdető beszédét. Ebben – „egy élet tapasztalatával a háta mögött” – arra hívta fel a „világhatalom csúcsán álló” USA vezetőinek figyelmét, hogy a korábban barátjuknak és szövetségesüknek mondott Szovjetunióban, a zsarnokság földjén „semmit sem csodálnak jobban az erőnél, és semmit sem tisztelnek kevésbé a gyengeségnél”, ezért hát „nem engedhetjük meg magunknak, hogy csekély előnnyel beérjük, kockáztatva ezzel az erőpróba kísértését”. Szavaitól a brit kormány rögvest elhatárolódott ugyan, 1949-ben mégis megalakult a churchilli gondolat legfontosabb szervezete, a NATO.

1941. június 22. – London

©

Aznap, amikor a hitleri Németország hadserege átlépte a Szovjetunió határát, Churchill kormányfői pozíciójában azonnal a „szülőföldjét védő nép” megingathatatlan szövetségesének nyilvánította magát. Mint fogalmazott: nem volt nála negyedszázada „kitartóbb ellenfele a kommunizmusnak”, és egyetlen szót sem von vissza a kommunista birodalmat ostorozó szavaiból, de „minden ember, minden nemzet, ha a nácizmus ellen harcol, elnyeri támogatásunkat... ha Hitlerrel együtt masírozik, az ellenségünk”. Mikrofonon kívül ehhez még annyit tett hozzá, hogy ha a Führer a „poklot rohanná le, nekem a Sátánról is lenne egy jó szavam az alsóházban”.

1940. május 13. – London

©

Kormányfővé kinevezésekor leszögezte: kabinetje „a nemzet egyesült és hajthatatlan elszántságát képviseli a Németországgal vívott háború folytatására a diadalmas befejezésig”. Nem titkolta, hogy súlyos megpróbáltatások várnak Angliára, és – tette hozzá az elhíresült, gyakorta hiányosan citált mondatot: „Nem ígérhetek mást, csak vért, munkát, könnyeket és verejtéket.”

1955. március 1. – London

Utolsó politikai beszédét az időközben irodalmi Nobel-díjjal is elismert Churchill még miniszterelnökként mondta el az alsóházban. A sokat próbált, napi legalább egy üveg whisky elkortyolgatásáról és örökös szivarfelhőjéről is nevezetes Sir Winston 81 éves korában – a briteknek szóló üzenetként – fogalmazta meg tőle szokatlan pátosszal élete ars poeticáját: „Sohase hátráljunk meg, sohase fáradjunk el, sohase csüggedjünk.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban