szerző:
hvg.hu

Túlélők és jogvédő szervezetek beszámolói szerint ütik-verik a melegeket a Csecsenföldön nyitott koncentrációs táborokban, és arra kényszerítik őket, hogy hagyják el az országot. A csecsen hatóságok mindent tagadnak.

Oroszország egyáltalán nem biztonságos hely a meleg közösség tagjai számára, főleg azóta, hogy néhány éve megszavazták a melegpropaganda tilalmáról szóló törvényt. Több áldozat számolt be arról, hogy hiába kért, nem kapott segítséget a hatóságoktól, amikor fenyegetést érte. Putyin orosz elnök egyik hűséges szövetségesénél, Csecsenföldön pedig ennél is rosszabb a helyzet, a területet irányító Ramzan Kadirov még annyira sem ügyelt eddig az emberi jogokra, mint orosz kollégája.

És ha igaz, amit orosz források alapján a The Daily Mail ír, akkor Kadirov most rátett erre egy lapáttal. A brit lap szerint Csecsenföldön melegeknek kialakított koncentrációs táborokat nyitottak, a világon először Hitler rémuralma óta. Anno a német diktátor utasítására a homoszexuálisokat is üldözték, a táborokban a korabeli beszámolók szerint árammal kínozták őket és több embert egyszerűen agyonvertek. Állítólag a csecsenföldi koncentrációs táborokban ugyanilyen embertelenül bánnak az oda behurcolt férfiakkal, és arra kényszerítik őket, hogy hagyják el az országot.

Az orosz Novaja Gazeta szerint az egyik csecsenföldi tábor Argun városában található, egy volt katonai központnál. A lapnak egy olyan férfi beszélt erről, akinek sikerült megszöknie egy ilyen helyről. A rabokat a táborokban azért is ütik-verik, hogy elárulják más melegek nevét, akiket aztán le tud vadászni a hatóság – tette hozzá.

Egy másik meleg férfi arról számolt be, hogy minden hónapban le kellett fizetnie a rendőröket, így békén hagyták egy ideig, majd végül őt is bevitték, de sikerült elmenekülnie. Csecsenföldön eddig is pokoli életük volt a melegeknek, de az érintettek szerint a hatóságok most még keményebben lépnek fel ellenük, és a koncentrációs táborok nyitása is ezt igazolja.

Múlt héten szintén a Novaja Gazeta írta meg, hogy a csecsen rendőrök több mint száz olyan férfit vadásztak le, akik a gyanújuk szerint homoszexuálisok, és hármat közülük megöltek.

Alexander Artemjev, az Amnesty International oroszországi munkatársa a The Daily Mail online kiadásának azt mondta: a csecsenföldi melegek nagyon durva elnyomásban kénytelenek élni, rettegnek felvállalni magukat, és az orosz jogvédők mindössze annyit tehetnek, hogy kérik az orosz hatóságokat: vizsgálják meg, igazak-e a koncentrációs táborokról szóló híresztelések, illetve a Csecsenföldről elmenekülőknek próbálnak menedéket találni Oroszországban.

Tanja Lokshina, a Human Rights Watch moszkvai munkatársa szerint hetek óta brutális kampányt folytatnak a melegek ellen Csecsenföldön. Az ott élők annyira félnek, hogy még név nélkül sem mernek nyilatkozni az őket kérdező újságíróknak és jogvédőknek. Csecsenföldön ráadásul nemcsak a hatóságok üldözik a melegeket, hanem becsületgyilkosságok is előfordulnak a családokban, amelyek felett szemet huny a rendőrség.

Meg nem erősített hírek szerint a helyi televízióból, valamint a vallási ismert emberek is vannak a koncentrációs táborokba hurcoltak között.

Ramzan Kadirov csecsen elnök és környezete tagadja a melegek üldözéséről szóló értesüléseket. Állításuk szerint a hatóságok olyan személyek ellen lépnek fel, akiknek nincs engedélyük a köztársaság területén tartózkodni. Kadirovot régóta Putyin orosz elnök egyik fő szövetségeseként emlegetik. Szóvivője az Interfax hírügynökségnek azt állította: a csecsen hatóság nem tud letartóztatni vagy elnyomni olyan embereket, akik nem is léteznek a köztársaságukban. Ha meg Csecsenföldön léteznének is ilyen emberek, a helyi bűnüldöző szerveknek azért nem kellene aggódniuk miattuk, mert a rokonaik egyébként is elküldenék őket oda, ahonnan soha nem tudnának visszatérni – utalt a melegekre.

A The New York Times szerint a Csecsenföldön és a régióban élő melegek annyira féltik az életüket, hogy törölték profiljaikat a közösségi oldalakról, miután híre ment: a hatóságok úgy vadásztak le közülük embereket, hogy randevú ígéretével csapdába csalták őket. Oroszországi értesülések szerint az így letartóztatott melegek száma 15 és 50 fő között lehet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Bevált a szobaár-emelés: kevesebb időt töltöttek itt a külföldiek, mégis nőtt a bevétel

Bevált a szobaár-emelés: kevesebb időt töltöttek itt a külföldiek, mégis nőtt a bevétel

Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Könnyen lehallgathatók lesznek a mobilok? Három nagy hibát is találtak az 5G-ben

Könnyen lehallgathatók lesznek a mobilok? Három nagy hibát is találtak az 5G-ben

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Öröm és elégedettség: ilyen egy néppárti csúcstalálkozó Orbán nélkül

Öröm és elégedettség: ilyen egy néppárti csúcstalálkozó Orbán nélkül