szerző:
hvg.hu

Nem csak a földeken dolgoznak újabban a traktorosok Katalóniában, ők lettek a függetlenségi harc jelképei.

Jordi Colom ránézésre éppen olyan, mint bármelyik, a földjére igyekvő traktoros gazda, eltekintve attól, hogy tucatnyi mezőgazdasági járművel követik őt. És ezzel a menettel még az autósok is szimpatizálnak. Az utak mentén katalán zászlókat lengetnek a felvonulásuknkak, és Katalóniában ma állítólag mindneki traktoros gazda akar lenni. Most még a fogorvos is inkább beül egy traktor kormánya mögé. Hogyan lettek a függetlenség jelképei a katalán traktorosok - erről szól a New York Times riportja.

A traktorosok amúgy nem sűrűn mennek felvonulni, újabban viszont egyre gyakrabban teszik. És kiveszik a részüket a függetlenségi harcból is: a népszavazás napján traktorokkal védték a szavazóhelyiségeket, hogy távol tartsák azoktól a rendőröket, részt vettek az általános sztrájkban és kis híján egy forgalmas autópálya csomópontot is elfoglaltak. 

Így lett az egyik katalán függetlenég egyik jelképe a "traktorada".

Kikiáltják-e Katalónia függetlenségét, és ha igen, hogyan tovább? Ezek még napokkal a népszavazás után is megválaszolatlan kérdések. Carles Puigdemont katalán kormányfő beszélt még arról is, hogy a héten bejelentik az elszakadást Spanyolországtól, de jövő hét eleji céldátumról is szó volt már. Eközben a spanyol kormány állítja: a referendum törvénytelen volt, és ebben még az Európai Bizottság is egyetért velük. Igaz, a rendőri erőszakot megmagyarázni így sem könnyű.

A katalán parlament mindenesetre jövő kedden tart rendkívüli ülést - bár eredetileg hétfőre tervezték -, amelyen Carles Puigdemont elnök értékeli az aktuális politikai helyzetet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Béndek Péter Világ

Béndek Péter: A vérző szívű baloldal esete Katalóniával

A filozófus szerzőt igazán az döbbentette meg, miként teszi magáévá a szélső- és újbaloldal – egyéb alkalmas narratíva híján – az etnicista beszédmódot, és válik etnicista alapú elszakadó törekvés támogatójává a széljobbal karöltve. Vélemény.