szerző:
hvg.hu/MTI

A galiciai kormányfő a portugálokat hibáztatja a tragédia miatt.

Legalább kilenc áldozatot követeltek a Portugáliában és Spanyolország északnyugati részén tomboló erdőtüzek, a katasztrófavédelem azonban biztos abban, hogy a halottak száma tovább emelkedhet – erről a Público című lapnak nyilatkozott a portugál polgári védelem szóvivője.

A katasztrófát a hónapok óta tartó súlyos szárazság okozta, amit tetéz, hogy a hétvégén 30 fok fölötti hőmérsékleteket mértek az Ibériai-félszigeten. Ráadásul a Brit-szigetek felé irányába tartó Ophelia hurrikán miatt a szél is felerősödött, ami tovább rontja a helyzetet. Portugáliában jelenleg 72 tűz ellen küzd csaknem 5000 tűzoltó, Galiciában 105 tűzfészek van, ott is több ezer embert mozgósítottak.

Az előrejelzések szerint hétfőtől csapadék és alacsonyabb hőmérséklet várható a térségben, és ez segítheti majd a tűzoltók munkáját. Ennek ellenére több tucat helyen fenntartják a maximális készültségi szintet, és újabb tűzesetekre számítanak.

Az északnyugat-spanyolországi Galicia autonóm közösség kormányfője szerint számos tűzesetet szándékosan idéztek elő, méghozzá a szomszédos Portugáliában.

 A régió központjában, Vigo városában ki kellett üríteni egy bevásárlóközpontot és egy autógyárat, illetve többen arra kényszerültek, hogy átmenetileg elhagyják otthonaikat.

Portugáliában becslések szerint az év eleje óta már összesen 216 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. 2005 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban, akkor 321 ezer hektár égett le.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!