szerző:
hvg.hu

„Steve Bannon már végzett az amerikai politikai rendszer szétverésével, most Európát akarja lerombolni” – írja elemzésében a The New York Times. A cikk szerzője szerint Trump egykori tanácsadója végiglátogatja az európai populistákat, s találkozni akar az által nagyon nagyra tartott Orbán Viktorral is.Szombaton Bannon a Francia Nemzeti Front kongresszusán lépett fel, előtte pedig Olaszországban találkozott a helyi jobb- és baloldali populistákkal, akik az egy héttel ezelőtti választáson legyőzték a hagyományos politikai pártokat. Az amerikai alt-right mozgalom és a Breitbart News híroldal egyik meghatározó alakja korábban tárgyalt az Alternatíva Németországért (AfD) párt képviselőivel is. „Nagyon izgalmas volt a találkozó” – mondta Bannon, miután tárgyalt Alice Weidellel és Beatrix von Storch-kal. Utóbbi politikus arról vált hírhedtté, hogy amikor a német rendőrség bejelentette, az újévi utcai programok idején többnyelvű üzenetekben fordulnak a lakossághoz, így reagált: Így akarják megbékíteni a barbár, muszlim, nőket erőszakoló férfihordákat?”


A The New York Times szerint Bannon nem árulta el, találkozik-e Orbán Viktorral, akiről ismerősei szerint kijelentette: hősnek tartja a magyar miniszterelnököt, aki pillanatnyilag a politikai színpad legjelentősebb szereplője.


Bannon, akit Donald Trump végül azért rúgott ki egy hónappal ezelőtt, mert egy nyilatkozatban bírálta az elnököt, most azon dolgozik, hogy létrehozza a globális populista mozgalom infrastruktúráját. Ennek részeként olyan kutatóintézetet kíván megalapítani, amely fegyverré teszi a populizmus gazdaság- és társadalompolitikáját.

E mellett részt kíván venni a populista eszméket terjesztő médiumok létrehozásában, illetve az újságírók és aktivisták kiképzésében. „Mindegy hogy ezeket az európai médiumokat én hozom létre, vagy a helyi üzletemberek, az a lényeg, hogy ezek a hírordalak egy éven belül megjelennek” – magyarázta Bannon. Szerinte azért kell megerősíteni a populistákat, mert elkerülhetetlen az összecsapás a török, perzsa és kínai civilizációval. „Az elitek nem tudják megvívni ezt a harcot, az embereknek is részt kell venniük a küzdelemben” – mondta. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!