Több száz év helyett néhány nap alatt eltűnhetnek a használt PET-palackok: a tudósoknak sikerült gyorsabb munkára fogni azt a természetben is meglévő enzimet, amely lebontja a műanyagokat.

A BBC beszámolója szerint az új eljárással forradalmasíthatják a műanyagok újrahasznosítását: a műanyagfaló enzimet, a PETaz-t termelő baktériumot, az Ideonella sakaiensist  a Japánban lévő Szakai város PET-palack feldolgozó üzemében találták 2016-ban, s a brit tudósok most hatékonyabbá tették az enzimet. „A PET-palackok nagy tömegben csak mintegy ötven éve jelentek meg, ez azt jelenti, hogy nagyon rövid idő alatt jelent meg egy olyan organizmus, ami az ember által készített anyagokat bontja le” – idézte a BBC John McGeehant, a kutatás egyik résztvevőjét.  A poliészterek – amelyekhez a PET  (polietilén-tereftalát) is tartozik – egyébként jelen vannak a természetben: az anyag a növények leveleit védi. „Évmilliók álltak rendelkezésre ahhoz, hogy megjelenjenek a poliésztereket faló baktériumok, ám az nagyon váratlan, hogy ilyen hamar megtörtént az áttérés a PET-anyagra” – magyarázta McGeehan.

Az enzim hatékonyságát úgy növelték meg, hogy előbb elkészítették az anyag 3D-s modelljét, majd miután megértették a működési elvet, kisebb átalakításokkal tovább növelték az enzim erejét. A PET-az-t kipróbálták azon az új, növényi alapú műanyagon, a PEF-en is, amelyet a PET-ek felváltására javasolnak a tudósok. „Megdöbbentő volt, amit tapasztaltunk a PEF-en ugyanis még jobban működött az enzim, mint a PET-en” – idézte a BBC a kutatókat. A PETaz az alapösszetevőkre, azaz szénre és hidrogénre bontja a szénhidrogénekből, leginkább olajból készült műanyagokat.
A felfedezés ugyan áttörést jelent, ám még időre van szükség, hogy ipari méretekben is használhatóvá váljon az enzim. Az első feladat a PET-az előállításának olcsóbbá tétele, illetve a nagyüzemi gyártási technológia kifejlesztése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak