szerző:
hvg.hu

Három vállalat ellen indítottak vizsgálatot Belgiumban azzal a váddal, hogy a szarin gáz egyik alapanyagát szállították éveket át Szíriába. Az ideggázt állítólag az április 7-ei vegyifegyver-támadásban is bevetették Asszad elnök erői.

A három cég 2014-2016 között 96 tonna izopropanolt adott el Szíriának. A cégek azzal védekeznek, nem tudták, hogy a Szíria ellen 2013-ban bevezetett szankciók miatt az alapanyag exportja engedélykötelessé vált, s azt is hozzátették, hogy a vámhatóságok tudtak a szállítmányoktól.

Az izopropanolt számtalan más területen is használják: például festékek és oldószerek gyártásakor, s ez az egyik leggyakrabban használt adalékanyag a hűtőfolyadékok és az ablakmosók fagyállóvá tételekor is. Az érintett cégek azt is hangsúlyozták, hogy már több mint tíz éve szállítanak rendszeresen vegyi anyagokat, köztük izopopanolt Szíriába. „A vámhatóság minden kilogrammról tudott, mindent szállítmányt engedélyezett. Egyetlen, feketelistán szereplő szíriai vevőnek nem szállítunk” – állították a cégek képviselői.

Az illegális szállítmányokkal kapcsolatos botrány akkor pattant ki, amikor szíriai jelentések alapján a Knack belga hírügynökség beszámolt az export részleteiről.  Szarint már több alkalommal bevetettek Szíriában, az idén áprilisi kelet-gutai  akció előtt egy évvel korábban használtak ideggázt a kormányerők a fegyveres felkelők ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!