szerző:
hvg.hu

Miközben a hazai médiumok egy része szerint már polgárháborús állapotok uralkodnak Németország városaiban, a rendőrségi statisztikák szerint negyedszázada nem csökkent egy év alatt olyan mértékben a bűnözés az országban, mint 2017-ben.

A hivatalosan csak május 8-án nyilvánosság elé kerülő statisztikák szerint a bűncselekmények száma egy év alatt közel tíz százalékkal esett. A Welt Am Sonntag című hetilap beszámolója szerint tavaly 5,76 millió bűncselekményt regisztráltak, 9,6 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban. Ezek közel egyharmada lopás volt, ezek száma 11,8 százalékkal esett. A bolti lopások száma 6,6 százalékkal, a zsebelések száma pedig 22,7 százalékkal esett vissza. 33 263 autót és 300 ezer biciklit loptak tavaly, 8,6, illetve 9,8 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban. A betörések száma 23 százalékkal mérséklődött, míg az erőszakos bűncselekmények száma -189 ezer -  2,4 százalékkal esett vissza.


Gyilkosságból viszont 3,2 százalékkal többet – 785-öt – regisztráltak, s nőtt a kábítószerrel kapcsolatos bűnesetek száma is, itt 9,2 százalékos növekedést mértek. A statisztikák szerint a nem németek által elkövetett bűncselekmények száma 736 ezer, ami egy év alatt 22,8 százalékos csökkenést jelent. 

 
Oliver Malchov a német rendőrségi szakszervezet vezetője szerint nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni az adatokból, ám az mindenképpen figyelemreméltó, hogy 1993 óta a hatóságok nem észleltek ilyen mértékű javulást. Malchow szerint a nem németek körében elkövetett bűncselekmények számának csökkenését részben az is magyarázza, hogy tavaly kevesebb embert érkezett bevándorlóként az országba.


A hivatalos adatok ellentétben állnak a közvélekedéssel, amely szerint már valóban vannak Németországban olyan körzetek, ahova a rendőrök nem hajlandóak betenni a lábukat. Egy múlt hónapban megjelent közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek fele vélte úgy, vannak németországi no-go-zónák. A közvélemény-kutatás eredményeire a rendőrség azzal reagált, hogy a statisztikák szerint valamennyi bűncselekmény kategóriában többségben vannak a német elkövetők.   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt

Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Áfacsaló bűnszervezetre csapott le a NAV

Áfacsaló bűnszervezetre csapott le a NAV

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!