szerző:
MTI

Dánia királynője már a 2000-es évek közepén megbeszélte egy képzőművésszel, milyen síremléket szeretne. A koporsóját egy üvegszarkofágban helyezik majd el.

Margit dán királynő 78 évesen is kiváló egészségnek örvend, de 15 éve épülő síremléke, amelyben majd örök nyugalomra helyezik, már elkészült – jelentette be hétfőn a királyi ház.

Margit királynő és Bjorn Norgaard dán képzőművész a 2000-es évek közepén beszélte meg a síremlék terveit. Eszerint a francia homokkőből, dán gránitból, Feröer-szigeteki bazaltból és grönlandi márványból emelt építmény a királyi pár 50 éves együttmunkálkodását reprezentálja.

A roskildei székesegyházban, ahol csaknem 40 dán király és királynő nyugszik a kora középkortól, az elmúlt hetekben helyezték el a királynő többtonnás üvegszarkofágját, amelybe majd koporsója kerül. A szarkofágot bronzrelief díszíti.

"Nagyon óvatosan jártunk el. Nem történt baleset, minden jól ment. Letakartuk a templom padlóját, így a villás targonca, amely az üvegsír darabjait szállította, nyugodtan közlekedhetett" – mesélte Lars Bang Petersen, a székesegyház gondnoka. Hozzátette: lenyűgözte az a szakértelem, amellyel a nehéz szarkofágot a helyére állították anélkül, hogy a templomban bármiféle kárt tettek volna.

Bár a szarkofágot két személyre tervezték, Margit királynő férje nélkül fog ott nyugodni, mivel Henrik herceg, aki februárban hunyt el, azt kívánta, hogy hamvait ne a katedrálisban temessék el.

A herceg hamvainak egy részét a Fredensborg-palota kertjében helyezték nyugalomra, másik részét pedig a tengerbe szórták végső akaratához híven.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Egy nap alatt elszívták az összes füvet Kanadában

Egy nap alatt elszívták az összes füvet Kanadában

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja