szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dánia királynője már a 2000-es évek közepén megbeszélte egy képzőművésszel, milyen síremléket szeretne. A koporsóját egy üvegszarkofágban helyezik majd el.

Margit dán királynő 78 évesen is kiváló egészségnek örvend, de 15 éve épülő síremléke, amelyben majd örök nyugalomra helyezik, már elkészült – jelentette be hétfőn a királyi ház.

Margit királynő és Bjorn Norgaard dán képzőművész a 2000-es évek közepén beszélte meg a síremlék terveit. Eszerint a francia homokkőből, dán gránitból, Feröer-szigeteki bazaltból és grönlandi márványból emelt építmény a királyi pár 50 éves együttmunkálkodását reprezentálja.

A roskildei székesegyházban, ahol csaknem 40 dán király és királynő nyugszik a kora középkortól, az elmúlt hetekben helyezték el a királynő többtonnás üvegszarkofágját, amelybe majd koporsója kerül. A szarkofágot bronzrelief díszíti.

"Nagyon óvatosan jártunk el. Nem történt baleset, minden jól ment. Letakartuk a templom padlóját, így a villás targonca, amely az üvegsír darabjait szállította, nyugodtan közlekedhetett" – mesélte Lars Bang Petersen, a székesegyház gondnoka. Hozzátette: lenyűgözte az a szakértelem, amellyel a nehéz szarkofágot a helyére állították anélkül, hogy a templomban bármiféle kárt tettek volna.

Bár a szarkofágot két személyre tervezték, Margit királynő férje nélkül fog ott nyugodni, mivel Henrik herceg, aki februárban hunyt el, azt kívánta, hogy hamvait ne a katedrálisban temessék el.

A herceg hamvainak egy részét a Fredensborg-palota kertjében helyezték nyugalomra, másik részét pedig a tengerbe szórták végső akaratához híven.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött