szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolcvankét éves korában elhunyt Csao Kang-min kínai régész, a 2200 éves agyaghadsereg felfedezője - jelentette a kínai állami média.

Csao Kang-min volt az első régész, aki megállapította, hogy az 1974-ben kutat ásó földművesek által fellelt égetettagyag-darabok a Csin-dinasztia korából származnak. Ő volt az első, aki ásatásokat végzett az ország északi részében fekvő Sanhszi tartománybeli helyszínen. Csao május 16-án hunyt el, haláláról péntek este számolt be a Zsenmin Zsipao, a Kína Kommunista Párt lapja.

Hszian városában mintegy 8000 égetett agyagból készült harcos került elő. A szobrokat időszámításunk előtt 250 táján készítették. Kínai első császárának, Csin Si Huang-tinek a sírját őrizték, aki időszámításunk előtt 210-ben halt meg az után, hogy egyesítette az országot.

Évente turisták százezrei látogatnak el az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínre. A kínaiak az agyagkatonákat ezeréves civilizációjuk egyik jelképének tekintik, akárcsak a lőpor vagy a papír felfedezését. Amikor 1974-ben a földművesek megtalálták a sírt Hszianban, riasztották Csao Kang-mint, aki akkoriban a korszakkal foglalkozó egyik múzeum kurátora volt.

Egy másik vezetővel együtt mentünk a helyszínre. Nagyon izgatottak voltunk, úgy tekertük a kerékpárt, hogy úgy tűnt, mintha repülnénk - írta a régész 2014-ben az Agyaghadsereg Múzeuma honlapján megjelent cikkében.

Csao megkérte a földműveseket, gyűjtsék össze az agyagmaradványokat, és helyezzék el három teherautóban, amely a múzeumába szállította őket. Ezekből a - gyakran körömnyi nagyságú - darabokból kezdte meg összerakni a szobrokat a cikk szerint.

Ez már a kínai kulturális forradalom időszakának a vége volt, de sokan még ellenezték a régi tárgyak restaurálását. Úgy döntöttünk, hogy titokban tartjuk a dolgot - írta a régész.

A Hszinhua kínai hírügynökség egyik jelentése mégis riasztotta a hatóságokat. Régészekből álló csapatot küldtek, hogy segítsenek Csao munkájában. A kínai államtanács később mégis elismerte, Csao Kang-minnek köszönhető a gondosan megmunkált katonák, íjászok, hajtók felfedezése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Szenzációt ígér jövő hétre a MediaTek

Szenzációt ígér jövő hétre a MediaTek