szerző:
MTI

Ausztráliában a rendőrség számos igazságtalanságot követett el a bennszülöttekkel szemben az elmúlt évtizedekben.

Nyugat-Ausztrália szövetségi állam rendőrfőnöke, Chris Dawson bocsánatot kért csütörtökön a bennszülöttektől a rendőrség múltbéli túlkapásai miatt.

Dawson elmondta, hogy a rendőrség számos igazságtalanságot követett el a bennszülöttekkel szemben az elmúlt évtizedekben. Ezek egyike az volt, hogy 1910 és 1970 között a kormány politikájának eleget téve kiemelte a kevert bőrszínű gyerekeket a bennszülött családokból. Ezek a családjuktól elvett gyerekek az "ellopott nemzedék" fogalma alatt kerültek be a történelemkönyvekbe. Sokukat intézetben helyezték el, ahol bántalmazták és elhanyagolták őket.

"A nyugat-ausztráliai rendőrség nevében ma bocsánatot szeretnék kérni a bennszülöttektől és a Torres-szigetek lakóitól azért, hogy a múltban részt vettünk a sérelmükre elkövetett tevékenységekben, amelyek mérhetetlen fájdalmat és szenvedést okoztak" – mondta Dawson a perth-i rendőrkapitányságon.

A rendőrfőnök elmondta, hogy a gyerekek közösségükből való erőszakos kiragadásán kívül a rendőrök törzseket űztek el földjeikről, erőszakoskodtak, rasszisták voltak és indokolatlanul is bebörtönözték a kisebbség tagjait.

"A mai naptól fogva hivatali időm lejártáig igyekezni fogok, hogy begyógyulhassanak ezek a történelmi sebek" – tette hozzá.

A bocsánatkérés sokakat meglepett, de széles körben kedvezően fogadták.

Nyugat-Ausztrália az Északi Terület után a második szövetségi állam, ahol a legtöbb bennszülött ausztrál él. A bennszülöttek Ausztrália lakosságának mindössze 3 százalékát teszik ki, miközben a bebörtönzöttek 25 százaléka közülük kerül ki.

Dawson szerint az elmúlt időben javult a rasszok közötti viszony. Nyugat-Ausztráliában létrehoztak egy bennszülöttek által működtetett rendőrőrsöt, amelyet követően a bűncselekmények száma csökkenni kezdett.

(Fotónk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Visszakerült a POKET zsebkönyveket árusító automata a Madách térre

Visszakerült a POKET zsebkönyveket árusító automata a Madách térre

Összefogott a Greenpeace és a Radiohead énekese – videó

Összefogott a Greenpeace és a Radiohead énekese – videó

Megszavazták, hiába a Sargentini-jelentés, marad a kerítés

Megszavazták, hiába a Sargentini-jelentés, marad a kerítés