szerző:
hvg.hu

Sajtótájékoztatón mesélték el a barlangban töltött napok történéseit a thai gyerekek és edzőjük.

Sajtótájékoztatót tartott szerdán helyi idő szerint este 6-kor (magyar idő szerint délután 1-kor) az a thai focicsapat, amelynek utolsó tagjait a múlt héten hozták ki a thaiföldi Tham Luang barlangból, ahova 18 nappal előtte mentek be, de a megemelkedett vízszint miatt nem tudtak kijönni.

A fiúkat szerdán engedték ki a kórházból, ahol a barlangból kimenekítésük után megfigyelték őket. A vaddisznókról elnevezett focicsapat tagjai a sportmezükben érkeztek a sajtótájákoztatóra, ahol egy pszichológus által előre átnézett kérdésekre válaszoltak.

A sajtótájékoztatón az orvosuk megerősítette, hogy a fiúk jó állapotban vannak, egészségesek, vért vettek tőlük, és a vérminták is ezt mutatták. A gyerekek érzelmi és mentális állapotáról azt mondták, vizsgálták ezt is, de arra jutottak, hogy mentálisan is egészségesek a fiúk, és haza lehet őket engedni, meg tudnak küzdeni a stresszel, nincs miért aggódni. A kórházban a fiúk főleg az otthoni életükről beszélgettek, és közel kerültek a személyzethez. Azt is elmondták, hogy a gyerekek 11-16 évesek, és koruk szerint ugyan vannak eltérések köztük, hogy ki hogy viselte a történteket, de mind azonos ellátásban részesültek, és már mind jól vannak.

A gyerekek bemutatkoztak, elmondták, milyen pozíción játszanak a csapatban, majd az egyedül angolul beszélő fiú elmesélte, hogyan találtak rájuk. Mint mondta, egyszer éppen ástak, és mikor mintha hallottak volna valakit beszélni a barlangban, az edző pedig csendre intette őket, hogy biztosak lehessenek benne, hogy tényleg egy emberi hangot hallanak.

A csapat örült, hogy végre megtalálják őket, de féltek attól, hogy elmennek mellettük, ezért a fiú a zseblámpájukkal elindult a búvár felé. Azt hitte, hogy a rendőrök, vagy hivatalos személyek jöttek értük, csak akkor derült ki, hogy nem, amikor kijöttek a vízből. "Nem tudtam, mit mondjak, úgyhogy csak annyit mondtam, helló. Ez egy csoda volt, teljesen lesokkoltam" – mesélte a fiút. Megkérdezte, hogy segíthet-e, de a búvár mondta neki, hogy nem, csak menjen visszább, majd megkérdezte, hogy hányan vannak. Amikor rájuk találtak, az egyik fiú azt kiabálta, hogy éhes.

©

Az edző elmondta, hogy máskor is voltak már lent a barlangban, de a focicsapat más tagjaival is, ráadásul elég mélyen. Ezúttal csak egy órára akartak bemenni, mert utána az egyik fiú szülinapját ünnepelték a családjánál, így nem igaz, hogy szülinapot ünnepelni mentek a barlangba. A barlangban nem tévedtek el, mert csak egy irány van, és az sem igaz, hogy a fiúk nem tudnak úszni, mert szoktak is úszással edzeni. Éppen ki akartak úszni, amikor a víz nagyon megemelkedett és elárasztotta a barlangrendszert, ők pedig ekkor visszább húzódtak a barlangban száraz helyre.

Az edző azt is elmondta, megpróbált kijutni, elindult kijáratot keresni, és egy kötelet vitt magával, mondván ha kétszer megrántja, akkor van kijárat, és a többiek utána mehetnek, de nem talált kijáratot. Mint mondta, aznap este nem féltek, mert arra gondoltak, hogy másnap majd lejjebb megy a víz, és hogy úgyis keresik őket.

Fázni nem fáztak, és találtak vizet a barlang falain és kövein, ami tiszta volt, és rendes vízízű, de ételük nem volt, mert nem úgy készültek. A gyerekek elmondták, hogy a második-harmadik naptól már kezdték gyengébbnek érezni magukat az evés hiánya miatt, de sokat ittak, és közben ásni is próbáltak kövekkel. Volt zseblámpájuk, de azzal gazdaságosan bántak, csak keveset kapcsolták be. A barlangban imádkoztak is, és az edző mindig próbált valamilyen elfoglaltságot találni nekik.

©

A mentőakcióról a haditengerészettől azt mondták, először elkezdték feltáplálni és megerősíteni a fiúkat, akik le voltak gyengülve, emellett pedig arra is várni kellett, hogy a víz lejjebb menjen. Az edző azt mondta, azt, hogy melyik fiú menjen először a kijárathoz a mentőakció során, végül maguk a fiúk döntötték el a dolgot, mert az őket a barlangban megvizsgáló orvos azt mondta, mind jó kondiban vannak, nincsenek gyengébbek vagy erősebbek köztük.

A sajtótájékoztatón megemlékeztek a barlangban a mentőakció során elhunyt búvárról is, a gyerekek üzeneteket írtak a családjának, amiket fel is olvastak, ezekben részvétet nyilvánítottak a családnak és megköszönték a búvár áldozatát.

Az edző elmondta, levonta a tanulságot a kalandból, a későbbiekben jobban fog vigyázni magára és jobban utánanéz a dolgoknak. A gyerekek azt mondták, ők is azt tanulták meg, hogy előbb gondolkozni kell, mielőtt tesznek valamit, mert következményei vannak mindennek, egyikük azt mondta, hogy hasznos tagja szeretne lenni a társadalomnak, másikuk pedig azt, hogy szeretne teljes életet élni ezután. Az egyik kisfiú azt mondta, erősebbé tette az esemény. Az edző hozzátette, többé nem akar a barlangba menni.

A gyerekek azt mondták, profi focisták szeretnének lenni és a haditengerészet speciális egységéhez csatlakozni, ők voltak ugyanis azok, akik segítettek rajtuk. Megnézték a foci-vb döntőjét a kórházból, és a franciáknak szurkoltak.

A gyerekek mind azt mondták, hogy szeretnének elnézést kérni a szüleiktől, mert nem mondták el nekik, hogy a barlangba mennek, csak hogy fociedzésre. Csak az egyik fiú mondta meg a szüleinek, hogy barlangba mennek, de ő rossz nevet mondott, egy másik barlangét.

A sajtótájékoztató végén elmondták, hogy a gyerekeknek most időt és teret kell adni, hogy azt csinálják, amit szeretnek, de vissza kell térniük a teljesen normális életükhöz és a napi rutinjukhoz. Az orvosok szerint már most nagyon jó gyerekek, a történtek ellenére megőrizték a humorukat és az álmaikat, és ha felnőnek, hasznos tagjai lesznek a társadalomnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Ha erre rábólint az Intel, az ön számítógépe is nagyobb biztonságban lesz

Ha erre rábólint az Intel, az ön számítógépe is nagyobb biztonságban lesz

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Országjárásba kezd az Orbán-kormány

Országjárásba kezd az Orbán-kormány