szerző:
hvg.hu/MTI

A román oktatási minisztérium ideiglenes működési engedélyt adott az iskolának, ezzel egy több éves ügy végére kerülhet pont.

Korábban mi is többször írtunk a marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnázium ügyéről. Az intézkedéssorozat háttere mögött egy több mint egy évtizedes egyházi visszaszolgáltatási ügy állt, ami végül oda vezetett, hogy a Maros megyei tanfelügyelőség tavaly szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését egy 2016-ban kezdődött, az iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárásra hivatkozva.

Az ügy az évek során román-magyar kérdéssé is vált. A megszüntetés után jogi patthelyzet alakult ki a diákok helyzete körül, amit csak egy miniszteri rendelettel lehetett feloldani, erre azonban sokat kellett várni. Az RMDSZ azonban most azt közölte: szeptembertől újraindulhat a tanítás az intézményben, ugyanis

a román oktatási minisztérium kibocsátotta csütörtökön a tanintézet ideiglenes működési engedélyét.

Az RMDSZ tájékoztatása szerint a miniszteri rendelet jóváhagyott minden olyan oktatási szintet és szakot, amellyel az előző iskola működött. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Többezres tüntetés a marosvásárhelyi iskoláért - fotók

Több ezren tüntettek szerda délután Marosvásárhelyen a megszüntetés határára jutott helyi Római Katolikus Gimnázium védelmében. Közben a Maros megyei tanfelügyelő a szülőket hibáztatta amiatt, hogy az iskola több mint 300 diákja még mindig nem tudja, hol kezdi hétfőn a tanévet, a román külügyminisztérium pedig közleményben tagadta, hogy Romániában sérülnének a magyar kisebbség vagy a római katolikus közösség oktatási jogai.A Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett tüntetésre egész Erdélyből érkeztek a résztvevők.

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

A nagymamája hamvaival megtöltött sütit osztogatott egy lány az osztálytársainak

A nagymamája hamvaival megtöltött sütit osztogatott egy lány az osztálytársainak

Gyakorlatilag titokban választották meg az idei magyar szépségkirálynőt

Gyakorlatilag titokban választották meg az idei magyar szépségkirálynőt

Birmingham és Budapest között indít járatot jövőre a Jet2

Birmingham és Budapest között indít járatot jövőre a Jet2

Újabb drágulás? Téliesítik a Dagályt a Duna Aréna miatt

Újabb drágulás? Téliesítik a Dagályt a Duna Aréna miatt

Vaddisznó ment be egy salgótarjáni pizzériába – videó

Vaddisznó ment be egy salgótarjáni pizzériába – videó