szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Átlagosan tizenkilenc évvel hosszabban élnek és hét évvel többet járnak iskolába a magasan fejlett országokban ma született gyermekek, mint a legfejletlenebb államokban az ENSZ által pénteken közzétett jelentés szerint.

A nemzetközi szervezet által évente közzétett emberi fejlettségi index (HDI), amely összehasonlítja az egyes államok egészségügyi, oktatási és jövedelmi mutatóit, kimutatta, hogy bár ma az emberek általában jóval hosszabban élnek, iskolázottabbak és több jövedelemre tesznek szerint, hatalmasak a különbségek az egyes országok között.

A HDI rangsorában Norvégia, Svájc, Ausztrália, Írország és Németország áll az élen. Adataik szerint egy ma született gyermek várható élettartama Norvégiában legalább 82 év lesz, és mintegy 18 évet fog eltölteni az oktatási rendszerben, miközben a rangsor legalján lévő Nigerben egy ma született gyermek mindössze 60 évet fog élni, és csupán öt évet jár iskolába.

Az 58 legfejlettebb országban a várható élettartam mintegy 80 év, míg a 38 legkevésbé fejlett államban alig valamivel több mint 60 év. Ami az iskolát illeti, a legfejlettebb országokban mintegy 16 évig tanulnak a gyermekek, a legkevésbé fejlettebbekben átlag kilenc évig.

Ezek a statisztikai adatok ugyan önmagukért beszélnek, de feltárják több millió ember tragédiáját, akiknek életét az egyenlőtlenség, az elvesztett lehetőségek határozzák meg – mondta Achim Steiner, az ENSZ Fejlesztési Programjának igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Meglódult az elektromosautó-piac Európában

Meglódult az elektromosautó-piac Európában

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV