szerző:
hvg.hu/MTI

Átlagosan tizenkilenc évvel hosszabban élnek és hét évvel többet járnak iskolába a magasan fejlett országokban ma született gyermekek, mint a legfejletlenebb államokban az ENSZ által pénteken közzétett jelentés szerint.

A nemzetközi szervezet által évente közzétett emberi fejlettségi index (HDI), amely összehasonlítja az egyes államok egészségügyi, oktatási és jövedelmi mutatóit, kimutatta, hogy bár ma az emberek általában jóval hosszabban élnek, iskolázottabbak és több jövedelemre tesznek szerint, hatalmasak a különbségek az egyes országok között.

A HDI rangsorában Norvégia, Svájc, Ausztrália, Írország és Németország áll az élen. Adataik szerint egy ma született gyermek várható élettartama Norvégiában legalább 82 év lesz, és mintegy 18 évet fog eltölteni az oktatási rendszerben, miközben a rangsor legalján lévő Nigerben egy ma született gyermek mindössze 60 évet fog élni, és csupán öt évet jár iskolába.

Az 58 legfejlettebb országban a várható élettartam mintegy 80 év, míg a 38 legkevésbé fejlett államban alig valamivel több mint 60 év. Ami az iskolát illeti, a legfejlettebb országokban mintegy 16 évig tanulnak a gyermekek, a legkevésbé fejlettebbekben átlag kilenc évig.

Ezek a statisztikai adatok ugyan önmagukért beszélnek, de feltárják több millió ember tragédiáját, akiknek életét az egyenlőtlenség, az elvesztett lehetőségek határozzák meg – mondta Achim Steiner, az ENSZ Fejlesztési Programjának igazgatója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!