szerző:
hvg.hu

Két orosz állampolgárt vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy azon svájci kutatóintézetben próbáltak kémkedni, ahol az idén márciusi Szkripal-merényletben használt szovjet/orosz idegméreg, a novicsok mintáit vizsgálták.

A Tages Anzeiger című svájci lap beszámolója szerint a két meg nem nevezett ügynököt az idén vették őrizetbe Hollandiában, s szinte azonnal kiutasították őket az országból.  Az egykori orosz-brit ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, Juliját márciusban, a dél-angliai Salisburyben próbálták meg megölni, s London két orosz állampolgárt, Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot vádolt az akció végrehajtásával.
Míg a svájci hatóságok hivatalosan nem erősítették meg az őrizetbe vételekről szóló híreket, a Tages Anzeigernek név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati források elmondták, az oroszok a Bern közeli Spiezben lévő kutatóintézet után érdeklődnek, s olyan eszközeik voltak, amelyekkel betörhettek volna a laboratórium számítógépes rendszerébe. Az őrizetbe vételről beszámoló BBC szerint nem lehet tudni, hogy az oroszokat mikor tartóztatták le. Spiezben egyébként a Szíriában bevetetett vegyi fegyverekből származó mintákat is vizsgálnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!