szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két orosz állampolgárt vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy azon svájci kutatóintézetben próbáltak kémkedni, ahol az idén márciusi Szkripal-merényletben használt szovjet/orosz idegméreg, a novicsok mintáit vizsgálták.

A Tages Anzeiger című svájci lap beszámolója szerint a két meg nem nevezett ügynököt az idén vették őrizetbe Hollandiában, s szinte azonnal kiutasították őket az országból.  Az egykori orosz-brit ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, Juliját márciusban, a dél-angliai Salisburyben próbálták meg megölni, s London két orosz állampolgárt, Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot vádolt az akció végrehajtásával.
Míg a svájci hatóságok hivatalosan nem erősítették meg az őrizetbe vételekről szóló híreket, a Tages Anzeigernek név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati források elmondták, az oroszok a Bern közeli Spiezben lévő kutatóintézet után érdeklődnek, s olyan eszközeik voltak, amelyekkel betörhettek volna a laboratórium számítógépes rendszerébe. Az őrizetbe vételről beszámoló BBC szerint nem lehet tudni, hogy az oroszokat mikor tartóztatták le. Spiezben egyébként a Szíriában bevetetett vegyi fegyverekből származó mintákat is vizsgálnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust