szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrség lezárta az éttermet, ahol ketten rosszul lettek, de végül közölték, hogy nem Novicsokról van szó.

Két ember rosszul lett a nagy-britanniai Salisburyben, miután egy helyi étteremben ettek - közölte a brit rendőrség vasárnap este. A rendvédelmi hatóságok közlése szerint a mentőszolgálat riasztotta a rendőrséget a Prezzo nevű étteremhez egy "egészségügyi incidens" miatt, amelyben két ember - egy nő és egy férfi - érintett. A Sky News hírtelevízió úgy tudja, hogy egyikük orosz.

A rendőrség elővigyázatosságból lezárta az éttermet és a környező utcákat, miközben a hatóságok vizsgálni kezdték a két ember rosszullétének okát.

A helyszínre riasztották a gyorsreagálású vegyvédelmi csoportot is, ugyanis ugyanebben a dél-angliai városban követtel el tavasszal sikertelen mérgezéses gyilkossági kísérletet Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen, a brit hatóságok állítása szerint az orosz hírszerzés ügynökei.

A rendőrség hétfő hajnali tájékoztatása szerint azonban ezúttal semmiféle jel nem utalt arra, hogy a megbetegedett két ember Novicsok típusú idegméreg-hatóanyagtól lett volna rosszul.

A hétfő hajnali rendőrségi tájékoztatás szerint a két beteget Salisbury kórházába szállították és kivizsgálták, de a vizsgálati eredmény alapján semmi nem utal arra, hogy Novicsok hatóanyaggal kerültek volna érintkezésbe.

A rendőrség a városban történt korábbi eseményekkel indokolta, hogy az összes sürgősségi szolgálat elővigyázatossági intézkedéseket tett a 40-es éveiben járó férfi és a 30-as éveiben járó nő rosszulléte után, mivel felmerültek olyan aggályok, hogy valamilyen ismeretlen anyaggal kerülhettek érintkezésbe.

Mindkét embert megfigyelésre a kórházban tartották, de az étterem közvetlen környezetét kivéve a kordonokat már eltávolították, és az ügyet a hatóságok már nem kezelik "jelentős incidensként".

A hétfői rendőrségi közlemény szerint ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy történt-e bűncselekmény, és a vizsgálat még tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átvenné a dán AstraZeneca-készletet Lettország

Átvenné a dán AstraZeneca-készletet Lettország

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban

55 milliárdba kerül a Pénzügyminisztérium várbeli épületének felújítása

55 milliárdba kerül a Pénzügyminisztérium várbeli épületének felújítása