szerző:
MTI

Tovább nőtt a Michael hurrikán halálos áldozatainak száma, tizennyolcan vesztették életüket helyi idő szerint péntek estig négy amerikai államban.

A mentők Mexico Beach térségében a romok alatt újabb holttestet találtak és három újabb halálesetet jelentettek a floridai Jackson megyei Mariannából is.

A floridai part menti városokban, így Mexico Beachben, Port St. Joe-ban és Panama Cityben folytatódik a romok átvizsgálása, Panhandle-ben a célra kiképzett kutyákkal, drónokkal és nehéz munkagépekkel is kutatnak esetleges további áldozatok után.

©

Brock Long, az Országos Katasztrófa-elhárítási Hivatal (FEMA) vezetője is megerősítette, hogy várhatóan nőni fog az áldozatok száma, mert a legsúlyosabban érintett területekre még nem jutottak el a mentőszolgálatok.

A houstoni székhelyű önkéntes mentőhálózat és a CrowdSource Rescue civil mentőszervezet közölte, hogy munkatársaik folytatják a kutatást a mintegy 2100 eltűnt, illetve nehéz helyzetben lévő, segítségre szoruló ember után Floridában, ahol a FEMA buldózerekkel, mintegy 1700 keresővel és 300 mentőkocsival vesz részt a kutatásban.

A viharnak Floridában kilenc, Georgiában egy, Észak-Karolinában három, Virginiában pedig öt halálos áldozata van. A legtöbben a floridai Panama Cityben szenvedték meg a vihart.

Floridától Virginiáig több mint egymillió háztartásban nincs áram, a kórházak is egyelőre generátorokkal működnek.

Az amerikai légierő egyik bázisát is telibe kapta Michael. A Tyndall támaszponton korábban ötvenöt F–22-es vadászrepülő állomásozott, közülük harminchármat még a hurrikán érkezése előtt biztonságos helyre vittek, a többiben vélhetően súlyos károk keletkeztek.

A Michael, amely alig két nap alatt erősödött tropikus viharból a Saffir-Simpson skála szerinti 4-es erősségű hurrikánná, szerdán óránként 250 kilométeres széllökésekkel ért partot Florida északnyugati partvidékén és egyes városokat – például Panama Cityt és Mexico Beachet – teljesen letarolt. Mexico Beachen a szél – Brock Long tájékoztatása szerint – három és fél, négy és fél méteresre korbácsolta a tenger hullámait, így a város teljesen víz alá került. Long arra sürgette a helybélieket, hogy az újjáépítésnél a korábbinál erősebb alapokon álló és a viharoknak ellenállóbb házakat húzzanak fel.

Észak-Karolinában és Virginiában folyamatosan zuhog az eső, a trópusi ciklonná "szelídült" Michael pénteken a virginiai Norfolknál és Virginia Beachnél tombolt. A meteorológusok előrejelzései szerint ezt követően a nyílt óceán felé tart.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kínai tudósok egereket vittek az űrbe, és úgy néz ki, megérte

Kínai tudósok egereket vittek az űrbe, és úgy néz ki, megérte

Kutyasétáltatás közben ütött meg egy embert ez a férfi

Kutyasétáltatás közben ütött meg egy embert ez a férfi

Elképesztő vontatás az autópályán

Elképesztő vontatás az autópályán

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár

Kigyulladt a híres párizsi templom

Kigyulladt a híres párizsi templom

Óriási meteorrobbanás nyomaira bukkant a NASA

Óriási meteorrobbanás nyomaira bukkant a NASA