szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Irán pedig azt közölte, a viszonosság elvét használta csak, lépése válasz egy iráni olajszállító korábbi lefoglalására.

Jogszerűnek ítélte az iráni alkotményvédelmi tanács azt, hogy Teherán lefoglalta a Stena Impero brit olajszállító hajót. Az állami kérdésekben ritkán állást foglaló tanács szóvivője szerint Irán szembeszáll az ellene folytatott kereskedelmi háborúval, és ez csak válaszlépés arra, hogy a hónap elején a brit királyi tngerészgyalogság Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót, amely a gyanú szerint a szankciók alatt álló Szíriába vitt volna olajat.

Irán korábban állította, a brit hajó nekiment egy iráni halászhajónak, majd nem vett tudomást a vészjelzésekről sem. A Stena Impero tulajdonosa szerint a hajó mindent szabályosan csinált, a balesetről nem beszéltek. Jeremy Hunt brit külügyminiszter szerint az ország nem tervezi katonai akcióval kiszabadítani a 23 fős legénységet, de követeli a szabadon engedésüket és közölte azt is, Irán "veszélyes úton indult el illegális és destabilizáló magatartásával". Az iráni tartályhajó lefoglalása Gibraltárnál legális volt - mondta. A minisztérium figyelmeztette a brit hajókat, hogy átmenetileg kerüljék el a Hormuzi-szorost. A legénység szabadon bocsátását követeli émetország, Franciaország és Bahrein is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna

Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Nyolcéves kislány a koronavírus csehországi áldozata

Nyolcéves kislány a koronavírus csehországi áldozata