szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Őt bízta meg Yorgen Fenech, hogy találjon embereket a máltai oknyomozó újságíró megöléséhez – állította egy tanú az ügyben a vallettai bíróságon zajló perben.

Melvin Theuma, aki taxisofőrként és uzsorásként tevékenykedett, már eddig is lényeges információkkal látta el a nyomozókat kegyelemért cserébe. A szerdai meghallgatáson kijelentette: Fenech bízta meg azzal, hogy találjon gyilkosokat, akik eltennék láb alól Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót. Mint mondta, erre az üzletember 150 ezer eurót adott át neki egy borítékban.

A tanú beszélt arról is, hogy Fenech egyszer visszakozott, de 2017 júniusából végül elszánta magát a megbízásra.

„Mondd meg nekik, hogy vigyék véghez a dolgot, holtan szeretném látni Daphnét” – idézte Melvin Theuma Fenechet a feltételezett elkövetők ellen folyó perben. A merénylet elkövetésével kapcsolatban három férfit vettek őrizetbe és állítottak bíróság elé.

Theuma szerint miután megkapta az utasítást Galizia meggyilkolására, a kormány székhelyére hívatták, ahol Joseph Muscat kormányfő – időközben lemondott – kabinetfőnökével találkozott, aki kávéval kínálta és készítettek egy fotót is.

A gyilkosság megrendelői sokáig homályban maradtak. Az áttörést Fenech őrizetbe vétele jelentette november 20-án, amikor jachtján még napkelte előtt el akart hajózni Máltáról. A máltai ügyészség november 30-án emelt vádat az üzletember ellen Galizia meggyilkolásának kitervelése miatt. A vádhatóság szerint Fenech társtettesként terheli felelősség. A milliárdos tagadta bűnösségét.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Yorgen Fenech is érdekeltséggel bír.

Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át többek közt Konrad Mizzi miniszternek, aki november végén lemondott. Szintén lemondott Joseph Muscat máltai kormányfő kabinetfőnöke, Keith Schembri is, akire Fenech őrizetbe vétele után terhelő vallomást tett, s azt állította, hogy tudomása volt korrupciós ügyekről.

Muscat december 1-jén jelentette be lemondását, amelynek időpontját a kormányzó Munkáspárt új vezetőválasztásától tette függővé.

Sophie in 't Veld holland európai parlamenti képviselő, a Máltára küldött héttagú tényfeltáró küldöttség vezetője felvetette, hogy a szigetország rendőrségének a még hivatalban lévő kormányfőt is ki kellene kérdeznie az ügyben. „Úgy vélem, ez olyasmi, amiről a rendőrségnek kell döntenie, de ... nem volna rossz ötlet kikérdezni” – hangsúlyozta in 't Veld. Hozzátette: Muscat nem bánt éppen bőkezűen az információkkal.

„Mindez mégis mit mond el a miniszterelnökről?” – kérdezte a holland EP-képviselő. – „Vagy hihetetlenül naiv volt, miközben egyenesen a szeme előtt történt minden, vagy ő is része a problémának.”

Sven Giegold német zöldpárti EP-képviselő pedig azt hangoztatta, hogy Máltán továbbra is megvan a korrupció és a pénzmosás büntetlenségének kultúrája.

(Képünkön középen Yorgen Fenech.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Miniszter és kabinetfőnök mondott le a máltai újságíró-gyilkosság miatt

A miniszterelnök kabinetfőnöke után Konrad Mizzi máltai turisztikai miniszter is bejelentette lemondását a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban egyre terebélyesedő botrány miatt. Christian Cardona gazdasági miniszter pedig közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét.

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen