szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Azt kéri polgáraitól az Egyesült Államok, hogy azonnal hagyják el Irakot. Donald Trump elnök közben Iránnak címzett üzenetében utalt a tárgyalásos rendezésre.

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége Irak azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat, mint írták, "az amerikai állampolgárok induljanak el repülővel, amíg lehet, ha úgy már nem megy, közúton távozzanak más országba". Arra is felhívják a figyelmet, hogy az amerikaiak ne közelítsék meg a bagdadi követséget.

A felhívást azután tették közzé, hogy amerikai légicsapásban péntekre virradóra Bagdadban végeztek Kászim Szulejmáni tábornokkal, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokával és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjével.

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint pénteken reggel a Twitterre posztolt üzenetben intette Teheránt a békés megoldásra, azt írta:

Irán háborúban sosem nyert, tárgyalóasztal mellett viszont sosem vesztett.

Trump egy későbbi bejegyzésben hozzáfűzte, hogy a tábornok amerikaiak ezreit sebesítette vagy ölte meg, és hogy közvetlenül és közvetett módon is több millió ember haláláért volt felelős, valamint, hogy Irán soha nem fogja beismerni, de Szulejmánit gyűlölték az országon belül, és féltek tőle.

Mivel Kászim Szulejmáni nem egyszerűen tábornok volt, hanem Irán mitikus alakja, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei kemény válaszlépést ígért az amerikaiaknak.

A meggyilkolt Szulejmáni helyét az iráni Kudsz egység parancsnokhelyettese, Eszmáíl Gááni vette át. Gááni 1997-től volt a Kudsz második embere. Szulejmánival együtt nevezték ki a csoport élére.

Az új parancsnok 2017-ben azt mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök Iránnal szembeni fenyegetései ártani fognak Amerikának. "Sokakat eltemettünk, ahogyan Trump is, és tudjuk, hogyan harcoljunk Amerika ellen" – húzta alá akkor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!