szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Tusk nagyapját SS-tagnak írták le. Az állítás több sebből vérzik.

Donald Tusk múlt hét pénteken a Spiegelnek azt nyilatkozta, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra. Az Európai Néppárt elnöke ezzel arra utalt, hogy a magyar jogalkotást a náci hatalomgyakorlás jogi hátterét megalapozó szakember is elismerné.

Később támadásba lendült a kormánypárti média, a Magyar Nemzettől kezdve a Pesti Srácokig többen lehoztak egy fotót, amelyen állításuk szerint Tusk nagyapja látható.

„A 2005-ös lengyel elnökválasztási kampányban több fotót is közölt a sajtó, melyen, mint írják, Donald Tusk nagyapja, Józef Tusk látható. A napvilágot látott képek közül néhány eredetét ugyan vitatták.”

 – írta a Habony Árpádhoz köthető V4NA.

A Pesti Srácok azt fűzte a kép mellé, hogy

"A vezetőülésen az Európai Néppárt elnökének nagyapja, Józef Tusk látható az SS biztonsági szolgálata, az SD tisztjeinek társaságában.

Csakhogy ezzel van egy nagy baj: a fotón látható sofőr egyenruhája alapján az SS tagja, márpedig 1939-ben egy lengyel állampolgár annak aligha lehetett a tagja.

A hírhamisításra később Rácz András történész felhívta a figyelmet.

A Német Külügyi Intézet kutatója a Facebookon megosztott bejegyzésében azt írta, hogy Donald Tusk nagyapja a fellelhető információk szerint 1944-ben néhány hónapot szolgált a Wehrmachtban, valószínűleg kényszersorozás után csatlakozott a Lengyelországot megszálló német hadsereghez. Korábban a nácik munkatáborba is zárták.

"Az, hogy a Magyar Nemzet ehhez a jól ismert Wehrmacht sztorihoz illusztrációként egy SS-eket ábrázoló fotót használ, ráadásul öt évvel korábbról, az egyértelmű és ostoba hamisítvány. Még akkor is, ha a terepjárót vezető katona arca valamelyest hasonlít is Donald Tusk-ra (nota bene: Jozef Tusk viszont nagyon nem hasonlított Donald Tuskra.)"

– írta Rácz, aki emlékeztetett, hogy történetet már a 2005-ös lengyel elnökválasztási kampányban is elővették, amikor Tuskot támadták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen