szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrségen vizsgálat indult az ügyben, a rendőrfőnök lemondott a történtek miatt.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Kirúgták a rendőrt, aki agyonlőtt egy afroamerikai férfit pénteken az egyesült államokbeli Atlantában. A társát áthelyezték – jelentette a helyi sajtó hétfőn.

A rendőrség közzétette az intézkedésről készített felvételt. Ezen az látható, hogy az igazoltatott, Rayshard Brooks nevű férfi több mint 40 percen keresztül együttműködő magatartást tanúsít: beismeri, hogy korábban, lánya születésnapi ünnepségén fogyasztott alkoholt, néhány pohárral, és beleegyezik a szonda megfújásába is. Hirtelen azonban megváltozik az addig teljesen nyugodt helyzet, amikor megpróbálják megbilincselni a 27 éves férfit. Dulakodás kezdődik, és Brooks kicsavarja az egyik rendőr kezéből a Taser elektromos sokkolót, majd megpróbál elfutni, mire az egyik rendőr, Garrett Rolfe agyonlövi.

Rolfe elmondása szerint Brooks futás közben visszafordult, és célba vette a sokkolóval, amit a közelben lévő biztonsági kamera felvétele is megerősíteni látszik.

Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere korábban kijelentette: nem tartja igazoltnak a lőfegyver használatát, vannak olyanok is ugyanakkor, akik szerint a helyzet nem ennyire egyértelmű.

Felgyújtották az atlantai éttermet, ahol rendőrök agyonlőttek egy fekete férfit

Atlanta eddig is egyike volt azoknak az amerikai városoknak, ahol a tiltakozások tömegeket mozgósítottak.

Andy Harvey szakértő az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy egy másodperc tört része alatt megváltozhat a helyzet a hasonló rendőri intézkedések során. „Az őrizetbe vétel megkezdésekor dől el, hogy az érintett együttműködik vagy ellenáll” – emelte ki.

A két fehér rendőr ellen belső eljárás indult, a szervnél 2013 októbere óta dolgozó Rolfe-t elbocsátották, míg társát, a mindössze másfél éve szolgáló Devin Brosnant adminisztrációs munkakörbe helyezték át. Erika Shields rendőrfőnök a történtekre tekintettel még a hét végén lemondott.

A Fulton megyei kerületi ügyészség közlése szerint Rolfe ellen akár már a hét közepén vádat emelhetnek.

A pénteki incidens egy Wendy's gyorsétteremnél történt, amelyet aztán szombaton ismeretlenek felgyújtottak. A hatóságok 10 ezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel a tettes kézre kerítése érdekében. Aznap, majd vasárnap is tüntetések voltak a városban, a hatóságok csaknem negyven embert őrizetbe vettek.

Az eset tovább szította az Egyesült Államokban már három hete tartó tüntetéshullámot, amelyet egy afroamerikai férfi, George Floyd halála váltott ki, aki egy brutális rendőri intézkedésben vesztette életét május 25-én Minneapolisban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Az oltási főpróba bedőlt, és a kormány még tartozik egy magyarázattal

Az oltási főpróba bedőlt, és a kormány még tartozik egy magyarázattal