szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombaton lép életbe az alkotmánymódosítás.

Július 4-én lép érvénybe az orosz alkotmánymódosítás – közölte pénteken a Kreml. Az alaptörvény változása lehetővé teszi Vlagyimir Putyin elnök számára, hogy 2036-ig hatalmon maradhasson. Putyin hol elnöki, hol kormányfői minőségben áll immár húsz éve Oroszország élén.

Az alkotmánymódosításra vonatkozó rendeletet pénteken írta alá az elnök. A parlamenti képviselőkhöz szólva a nép akaratának nevezte hatalmának konzerválását, minthogy az alkotmánymódosítást egy népszavazás is megerősítette. Az elnöki hivatal diadalként könyvelte el a népszavazás eredményét. Egy független megfigyelő csoport szerint a szavazáson számos szabálysértés történt, de a Központi Választási Bizottság szerint az eredményét befolyásoló jelentős esemény nem volt.

Az alkotmány további fontos módosításai, amelyekről a referendumon voksoltak: az orosz elnök automatikus mentelmi joga bűnvádi eljárások esetére, az istenhittel kapcsolatos cikkelyek beiktatása és az azonos neműek közötti házasság törvénytelenné nyilvánítása.

Vjacseslav Vologyin, a parlament alsóházának (duma) elnöke közölte pénteken, hogy a törvényhozók azonnal megkezdik a változások életbe lépéséhez szükséges törvényjavaslatok kidolgozását, a hagyományos nyári szünet igénybe vétele nélkül.

Akármi is történik, Putyin biztosan nyerni fog

Már elkezdődött és július elsejéig tart az az oroszországi népszavazás, amelyen a résztvevőknek arra kell véleményt mondaniuk, támogatják-e a Vlagyimir Putyin által kezdeményezett alkotmánymódosításokat. A voksolás kimenetele egyértelmű - az igenek többségben lesznek - csak a részvételi arány kétséges. A fő probléma az, hogy a voksolás után sem lesz világos, hogy Putyin saját, vagy kiszemelt utódja érdekében csinálta-e az egész felhajtást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2011 óta most derült rá fény: ilyen kamerája lett volna a Google-nek, ha nem szól közbe a YouTube

2011 óta most derült rá fény: ilyen kamerája lett volna a Google-nek, ha nem szól közbe a YouTube

Trianon-balettet írt L. Simon László, a zenéjébe már bele is lehet hallgatni

Trianon-balettet írt L. Simon László, a zenéjébe már bele is lehet hallgatni

Videó készült arról, hogyan fékezi meg a koronavírust a maszk

Videó készült arról, hogyan fékezi meg a koronavírust a maszk