szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a jogosan tüntető szerb polgárok, hanem a hatalom képviselői viselkednek erőszakosan – jelentette ki Bosko Obradovics, a radikális jobboldali szerb párt, a Dveri elnöke, aki szerint teljes polgári elégedetlenségre van szükség annak érdekében, hogy megbukjon az Alekszandar Vucsics államfő nevével fémjelzett szerbiai rezsim. Közben több városban is folytatódnak az ellenzéki tüntetések.

„A hatalom ellenőrzése alatt lévő médiumok több éve arról hazudoznak, hogy az ellenzéki pártok vezetői és hívei erőszakosan lépnek fel. Most is ezt mondják, pedig a valóság éppen ennek az ellenkezője: kizárólag a hatalom képviselői viselkednek erőszakosan” – mondta Obradovics, aki szerint ebben a helyzetben minden demokratikus tiltakozási forma megengedett. „A törvényes és békés tiltakozás nem azt jelenti, hogy nem lehetünk aktívak. Általános sztrájkokra, munkabeszüntetésekre van szükség, meg kell bénítanunk a forgalmat és az állami hivatalok munkáját” – közölte a politikus.

A Dveri vezetője azután nyilatkozott, hogy Belgrádban és Szerbia több városában annak ellenére folytatódnak a  hét eleje óta tartó kormányellenes tüntetések, hogy a hatalom – arra hivatkozva, hogy romlik a járványügyi helyzet és egyre több a koronavírussal fertőzött személy – megtiltotta a tömegrendezvényeket, illetve a tíznél több személy csoportosulását. A tüntetések közül több erőszakba torkollott: az ellenzékiek több alkalommal is megpróbálták elfoglalni a szerb parlament épületét.

A tiltakozások fő oka az, hogy az ellenzék szerint a Vucsics-rezsim rosszul és átláthatatlanul kezeli a koronavírus-járványt. Az első hullám elülte után a korlátozásokat nagyon gyorsan oldották fel – pont akkorra, amikor június végén parlamenti választást rendeztek az országban – és emiatt most napról napra minden korábbinál több fertőzöttet regisztrálnak. Egyes vádak szerint a szerb kormány elhallgatta a fertőzések és a halálesetek egy részét, és ezzel megpróbálta a valóságosnál eredményesebbnek feltüntetni a Covid-19-járvány elleni védekezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is lelassult kicsit a net a karanténidőszak alatt

Magyarországon is lelassult kicsit a net a karanténidőszak alatt

Itt egy lengyel vasúti átjáró, ami sorra ejti csapdába az autósokat

Itt egy lengyel vasúti átjáró, ami sorra ejti csapdába az autósokat

Saját streaming szolgáltatást indít a TV2

Saját streaming szolgáltatást indít a TV2