szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány által közölt listán is a kockázatos országok között szerepel a két balkáni állam.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Leveheti az Európai Unió a koronavírus szempontjából biztonságos országok listájáról Szerbiát és Montenegrót a járványhelyzet romlása miatt – írja a Politico brüsszeli forrásokra hivatkozva. A portál szerint új ország nem kerül rá a listára, amely azokat az országokat sorolja fel, ahonnan ajánlja a belépést az EU.

A június végén elfogadott lista ugyan ajánlás – vagyis az uniós tagállamok nem kötelesek minden rajta szereplő országból engedélyezni a belépést –, ám az azon nem szereplő országok polgárai csak akkor utazhatnak be az EU területére, ha a közeli hozzátartozójuk az unió állampolgára, állandó lakhelyük van valamelyik uniós tagállamban, vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban dolgoznak. Akkor azt ígérték Brüsszelben, hogy a listát kéthetente felülvizsgálják, a mostani az első ilyen felülvizsgálat volt.

A magyar kormány által a hétvégén elfogadott rendeletben Szerbia az úgynevezett sárga, Montenegró pedig a piros besorolást kapta: előbbi a mérsékelten veszélyes, utóbbi a fokozott kockázatot jelentő kategóriát jelzi. Mindkét ország esetében szerdától a belépőkre normál esetben karantén vár, hacsak egy vagy kettő negatív COVID-19-tesztet nem mutatnak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Nem akkora baj, ha nem másnaposan megyek dolgozni" – vannak még maszkban bulizók Budapesten

"Nem akkora baj, ha nem másnaposan megyek dolgozni" – vannak még maszkban bulizók Budapesten

Hogyan jut ember a Holdra 2024-ben? Megjött a NASA válasza

Hogyan jut ember a Holdra 2024-ben? Megjött a NASA válasza

„Nem csinálhattok velem semmit, ti büdös csicskák” – kiabálta a rendőröknek, de tévedett

„Nem csinálhattok velem semmit, ti büdös csicskák” – kiabálta a rendőröknek, de tévedett