szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány által közölt listán is a kockázatos országok között szerepel a két balkáni állam.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Leveheti az Európai Unió a koronavírus szempontjából biztonságos országok listájáról Szerbiát és Montenegrót a járványhelyzet romlása miatt – írja a Politico brüsszeli forrásokra hivatkozva. A portál szerint új ország nem kerül rá a listára, amely azokat az országokat sorolja fel, ahonnan ajánlja a belépést az EU.

A június végén elfogadott lista ugyan ajánlás – vagyis az uniós tagállamok nem kötelesek minden rajta szereplő országból engedélyezni a belépést –, ám az azon nem szereplő országok polgárai csak akkor utazhatnak be az EU területére, ha a közeli hozzátartozójuk az unió állampolgára, állandó lakhelyük van valamelyik uniós tagállamban, vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban dolgoznak. Akkor azt ígérték Brüsszelben, hogy a listát kéthetente felülvizsgálják, a mostani az első ilyen felülvizsgálat volt.

A magyar kormány által a hétvégén elfogadott rendeletben Szerbia az úgynevezett sárga, Montenegró pedig a piros besorolást kapta: előbbi a mérsékelten veszélyes, utóbbi a fokozott kockázatot jelentő kategóriát jelzi. Mindkét ország esetében szerdától a belépőkre normál esetben karantén vár, hacsak egy vagy kettő negatív COVID-19-tesztet nem mutatnak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Segítséget kér a Politikatörténeti Intézet

Segítséget kér a Politikatörténeti Intézet

Misa mackó, az első igazi olimpiai kabalafigura

Misa mackó, az első igazi olimpiai kabalafigura

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport