szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerda 0 órától szigorodnak a belépés feltételei, a fertőzött országokból érkezőknek alapesetben karanténba kell vonulniuk, amit csak negatív PCR-teszttel lehet két hétnél korábban elhagyni.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Mi sem igazolja jobban a helyzet súlyosságát, mint hogy istentiszteleti időpontban tartunk sajtótájékoztatót - kezdte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vasárnapi rendkívüli tájékoztatót.

A kormány folyamatosan figyeli a fertőzöttségi adatokat, amelyek itthon alacsonyak, azonban a környező országokban folyamatos az emelkedés. Gulyás azt mondta, a járvány szempontjából Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcolják.

Minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat, annál inkább meg lehet őrizni a biztonságos élet feltételeit idehaza.

Az operatív törzs javaslatára a kormány a határellenőrzés visszaállításáról döntött, az országokat - a fertőzöttség mértékében - különböző kategóriákba sorolják: zöld, sárga, vörös.

©

A zöld kategóriákba tartozóknál szabad a belépés, a sárga és vörös jelzésűből érkezőket azonban ismét karatnénba zárják. Itt eltérés van a magyarok (és hozzátartozóik) és a külföldi állampolgárok között.

A Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet szerint a külföldről érkező magyar állampolgár, illetve hozzátartozója

sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

Ha fertőzés gyanúját állapítják meg, a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban helyezik el, vagy, ha ez nem jelent járványügyi kockázatot, otthoni karanténra kötelezik.

Külföldön nyaralok, hogy jövök így haza? - kisokos a szigorításhoz

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a fertőzött országokból hazatérő, vagy azon átutazó magyaroknak ismét karanténba kell vonulniuk, külföldiek csak meghatározott feltételekkel jöhetnek be. A szabály elsőre átláthatatlan, több pont mellé jól jönne egy országos tiszti főorvos, hogy megmagyarázza azt. Megpróbáltuk értelmezni a rendelkezést, ahol nem jutottunk dűlőre, arra rákérdeztünk.

Ha nem állapítják meg fertőzés gyanúját, 14 napra akkor is házi karanténba kerül - ha valakinek nincs magyar lakhelye, vagy tartózkodási helye, akkor a hatóság által kijelölt karanténba viszik.

Akkor nem kell karanténba vonulni, ha az országba belépés előtt 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel két negatív PCR teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött.

©

A sárga jelzésű országból érkező magyarok elhagyhatják a házi karatnént egy negatív PCR teszttel, a pirosból érkezőknek két tesztre van szükségük.

A sárga országok listája:

 • Bulgária
 • Egyesült Királyság
 • Norvégia,
 • Oroszország,
 • Portugália
 • Románia
 • Szerbia
 • Svédország
 • Japán
 • Kína
 • USA

Az országos tiszti főorvos határozta meg a listát, amit a Hivatalos Értesítőben tettek közzé, így is mutatjuk:

 

©

 

A vörös országok közé tartozik

 • Albánia,
 • Bosznia,
 • Fehéroroszország,
 • Koszovó,
 • Macedónia,
 • Moldova,
 • Montenegró,
 • Ukrajna
 • az összes ázsiai, afrikai ország, Dél-Amerika, Ausztrália és Óceánia.

 

©

 

Külföldiek esetén a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály, vörös országból nem léphetnek be Magyarország területére. A tranzit és teherforgalomnál vannak kivételek.

Noha Horvátországban is emelkednek az esetszámok, a fertőzöttek száma alacsony, ezért Horvátország a zöld kategóriában van - közölte Gulyás Gergely. A tájékoztatón megkérdezték, hogy ki fizeti az elvégzett teszt költségét.

Gulyás azt mondta, mindenki saját felelőssége egy külföldi út, azonban miután vannak előre befizetett nyaralások, a vizsgálatok költségét augusztus 1-ig vállalja a kormány, utána a sárga vagy vörös országokból érkezőknek maguknak kell ezt kifizetni, amennyiben nem akarják kivárni a 14 napos karantént. A tesztelést ugyanúgy a háziorvos kérheti, mint eddig.

 

 

A kormány alapvetően hetente vizsgálja felül az országok listját, de ha kell, azonnali döntést hoznak. A zöld országokból szabad a belépés, csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

A szabályok szerda 0 órától lépnek érvénybe - hangsúlyozta Gulyás. Görögországot ugyan nem sorolta a kormány a veszélyes országok közé, azonban onnan jellemzően Szerbián keresztül jönnek haza a magyarok kocsival vagy busszal. Gulyás erre azt mondta, a szerb-magyar határátkelőn is alkalmazni kell ezeket a szabályokat.

Sorra dőltek meg a rekordok

A vörös listára egyetlen közvetlen szomszédunk került fel, ez pedig Ukrajna, ahol péntekre 819-cel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Az országban fertőzöttek száma májusban visszaesett, ekkor lazítottak a korlátozásokon. Az eredmény az lett, hogy míg az első hullámban a legrosszabb napokon sem volt több hatszáz új fertőzöttnél, most, amikor június 26-án 1190-nel ugrott meg a vírushordozók száma, már jó eredménynek számít, ha „csupán” hatszázzal nő a fertőzöttek serege.

A sárga listára került Romániában is súlyos a helyzet: megközelítette a hétszázat az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma, ami esetszám-rekordot jelentett. A járvány terjedési ritmusa már a héten meghaladta az áprilisi első tetőzéskor feljegyzett szintet: most már minden nap megdől az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek rekordja is. Szombaton 8794 aktív fertőzöttről tudtak a közegészségügyi hatóságok.

A szintén sárga listás Szerbiában péntekről szombatra 17 342-ről 17 728-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Pénteken minden korábbinál több, 18 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 370-re nőtt.

©
Pénteken egyébként ismét elszabadultak az indulatok a szerb fővárosban, több százan próbáltak meg betörni a parlament épületébe, de a rendőrség megakadályozta ebben őket. Hetven embert őrizetbe vettek, többen megsérültek.

Horvátországban (mely a zöld országok listáján szerepel) pénteken 140 ember betegedett meg, amivel 3672-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A zágrábi kormány arról is határozott, hogy a nem uniós állampolgárok szigorúbb feltételek mellett léphetnek be az országba: 14 napos karanténba kell vonulniuk, PCR-teszt elvégzése esetén elég az egy hét.

©
Az üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt érkezők kivételt képeznek. Az uniós állampolgároknak továbbra is regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk adataikat a határon. Hétfőtől kötelező lesz maszkot viselni az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben.

Továbbra is korlátozások nélkül lehet belépni Szlovéniából, Szlovákiából és Ausztriából, mindhárom ország a zöld listára került.

Szlovéniában szombatra az előző napi kétszeresével, 34 újabb esettel 1827-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Szlovákiában egy napra, szombat délután három óráig visszaállították az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy kiszűrjék a koronavírussal fertőzötteket. A fertőzöttek száma szerdán ugrott meg hirtelen, egy nap alatt 53 új beteget regisztráltak, ami utoljára a járvány tetőzésekor fordult elő.

Ausztria pár napja megkettőzte az ellenőrzést a keleti határokon, kiemelt figyelmet fordítva a Balkánról érkezőkre és a buszokra. Az országban pénteken 92 új esetet regisztráltak, ami nem kiugró a korábbi napokhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t

140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t

Éjjel tört az idős asszonyra a fiatal rabló Jánoshalmán

Éjjel tört az idős asszonyra a fiatal rabló Jánoshalmán

Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése

Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése