szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szolidaritási élőláncot alakított péntek este a fehérorosz ellenzék a főváros egészében.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Az élőlánc a Minszk melletti Kuropati erdőnél kezdődött, ahol a sztálini megtorlás áldozatait lőtték agyon és temették el, a vége pedig az Okresztina utcai fogdánál volt, ahol a tiltakozó megmozdulásokon őrizetbe vett tüntetőket őrzik.A Szputnyik Belarusz hírügynökség jelentése szerint a kezdeményezés az erőszak ellen fellépő felekezetektől származik. Sok tüntetőnél imakönyv, szentkép és kereszt van.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt akkor térhet vissza fenyegetés nélkül Litvániából Fehéroroszországba, ha megkezdődnek a tárgyalások a hatalom békés átadásáról - közölte pénteken a Dozsgy televízióban Anna Kraszulina, Cihanouszkaja sajtótitkára. Korábban Cihanouszkaja vilniusi sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy akkor tér vissza Fehéroroszországba, ha ott biztonságban érzi magát.

Pénteken kihallgatták az újonnan megalakult ellenzéki koordinációs tanács két tagját a bűnügyben, amelyet Aljakszandr Lukasenka elnök a hatalom megragadása kísérletének nevezett, csaknem két héttel a 26 éves elnöksége ellen kezdődött tömeges tüntetések után. A koordinációs tanács két vezető tagját, Makszim Znak jogászt és Szjarhej Dileuszki traktorgyári munkást támogatóik tucatjai kísérték a Nyomozó Bizottság székházához. Znak a bejáratnál közölte: attól tart, hogy őrizetbe veszik, de végül távozott, és azt mondta, hogy "gyümölcsöző tárgyalást" folytattak, és visszatér a munkájához.

A tanácsot a héten hozta létre az ellenzék, hogy a hatalom átadásáról tárgyaljon. Tagjai között olyan neves személyiségek is megtalálhatóak, mint Szvjatlana Alekszijevics irodalmi Nobel-díjas írónő és Vadzim Dzevjatouszki kalapácsvető olimpikon.

Minszkben őrizetbe vették a Szabadság Rádió (Szabad Európa Rádió) orosz hírszolgálatának két újságíróját, akik azt fényképezték, hogy önkéntesek röpcédulákat osztanak a minszki traktorgyár dolgozóinak. A Szabadság Rádió fehérorosz irodája közölte, hogy a két tudósító, Julija Visnyeveckaja és Andrej Kiszeljov számára Minszkbe utazásuk előtt a szerkesztőség hivatalos akkreditációt kért a fehérorosz külügyminisztériumtól. A két újságírót végül elengedték és kiutasították az országból, az orosz nagykövetség munkatársai kísérik őket a határhoz - közölte pénteken Alekszej Maszkaljov, a minszki orosz nagykövetség sajtótitkára.

Pénteken Minszkben autós tüntetés akadályozta a forgalmat, több száz vezető dudált, és állította le a járművét a forgalomban.
Az augusztus 9-i választáson a központi választási bizottság szerint a hatodik mandátumáért induló Aljakszandr Lukasenka győzött 80,1 százalékkal, Cihanouszkaja a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az ellenzék nem ismerte el a voksolás eredményét, és augusztus 9. óta tüntetnek országszerte. Az első napokban több ezer demonstrálót vettek őrizetbe, halálos áldozatok is voltak. Tüntetőkön kívül a rendvédelmi szervek többtucatnyi tagja is megsérült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Marabu Féknyúz: Szájer 2.