szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három hét után erősítette meg Kína, hogy elfogtak augusztusban 12 hongkongit. A kínai hatóságok gyanúja szerint Hongkongból Tajvanra akartak szökni egy motorcsónakkal.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

Bűnügyi eljárás alá vonták azt a 12 hongkongit, akit augusztus 23-án illegális határátlépés gyanúja miatt vettek őrizetbe a kínai hatóságok. A dél-kínai Sencsen közbiztonsági hivatala közleményben hangsúlyozta, hogy a gyanúsítottaknak garantálják jogaik tiszteletben tartását.  

Ugyanakkor a South China Morning Post hongkongi lap arról számolt be, hogy az egyik őrizetestől megtagadták, hogy találkozhasson az ügyvédjével. Carrie Lam hongkongi kormányzó az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a gyanúsítottak csak a kínai hatóságok eljárásának lezárulta után térhetnek vissza Hongkongba. Az elfogottak családtagjai azt követelik Kínától, hogy rokonaik hívhassák fel őket, illetve hogy kapcsolatba léphessenek jogi képviselőikkel, illetve rokonaikkal.

Az elfogottak között van Andy Li demokráciapárti aktivista is, ő már korábban is került összetűzésbe Kínával, júniusban az új hongkongi nemzetbiztonsági törvények megsértése miatt került a hatóságok látókörébe.

A hongkongi eseményekről itt írtunk bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vidéki turizmus rekordokat döntött, a fővárosinak erre az évre leáldozott

A vidéki turizmus rekordokat döntött, a fővárosinak erre az évre leáldozott

Dwayne Johnson politizálni kezdett

Dwayne Johnson politizálni kezdett

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?