szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kirgiz erők könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget, amely úgy tartja: a vasárnapi választást elcsalták.

A kirgiz rendvédelmi szervek megkezdték hétfőn Biskek központjában a hétvégi parlamenti választások eredményét elutasító tüntetők oszlatását – könnygáz, vízágyú, gumilövedékek és villanógránátok bevetésével. A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a tiltakozó akció résztvevői ellenálltak a hatósági intézkedésnek, köveket hajigáltak a biztonságiakra.

A tüntetés hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén, ahol a parlament és az elnöki palota is található. A megmozduláson több mint tíz párt hívei vettek részt. Ezek a pártok nem kerültek be a törvényhozásba, és most a szerintük elcsalt vasárnapi voksolás érvénytelenítését, a választások megismétlését követelik. Azt állítják, hogy a hatóságok a választási kampány során túlhatalmukat érvényesítették és szavazatokat vásároltak. Tizenkét párt vezetője ezért levélben szólította fel a kirgiz központi választási bizottságot a voksolás érvénytelenítésére.

Késő délutánra mintegy hatezerre duzzadt a Biskek belvárosában tüntetők száma.

A tiltakozókhoz csatlakoztak a parlamentbe negyedik erőként bekerült Egységes Kirgizisztán (Butun Kirgizstan) párt hívei, illetve népszerű politikusok, énekesek, zenészek és színészek is. A tiltakozók Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök lemondását követelték. "Az elnök tisztességes választásokat ígért. Nem tartotta meg a szavát", hangoztatta Riskeldi Mombekov, az Ata Meken ellenzéki párt jelöltje. Egy másik ellenzéki politikus felszólította a tüntetések résztvevőit, hogy harmincezer embert összegyűjtve a megmozdulásokra, békésen buktassák meg a kormányt.

A hivatalos eredmények szerint főleg Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökhöz közel álló pártok kerültek be a parlamentbe. Az újonnan alapított Egység (Birimdik) nevű szocialista párt nyert a vasárnapi voksoláson a szavazatok közel 25 százalékával, amelyet szorosan követ a szintén újonnan szervezett, liberális Hazám, Kirgizisztán (Mekenim Kirgizstan) követ. Az Egység 46, a Hazám, Kirgizisztán 45 képviselői helyre számíthat a 120 fős törvényhozásban. Az előbbi pártot Szooronbaj Dzsejenbekov fivére, Aszilbek Dzsejenbekov vezeti, míg az utóbbi az elnökhöz szorosan kötődő Matraimov-családdal áll kapcsolatban.

A 7 százalékos bejutási küszöböt még három másik pártnak sikerült megugrania. (Korábban két kisebb párt bejutásáról szóltak a hírek.) A politikai középen elhelyezkedő, de szintén kormányhű Kirgizsztán az első közlések szerint 16 mandátumot, az ellenzéki Egységes Kirgizisztán 13 mandátumot szerzett. A legfrissebb híradások szerint azonban az ellenzéki Hazafi (Mekencsil) pártnak is sikerült egy hajszállal átlépnie a bejutási küszöböt. A mandátumok kiosztása így még változni fog. A 3,5 millió kirgizisztáni választópolgár 56 százaléka járult az urnák elé.

Az 1991-ben függetlenné vált Kirgizisztánban az első két, szabadon választott elnöknek tömeges tiltakozó megmozdulások hatására kellett távoznia a hatalomból. Az első "békés" kormányváltásra 2017-ig kellett várni, amikor a jelenlegi elnök, a 2023-ig hivatalban lévő Szooronbaj Dzsejenbekov váltotta az azóta korrupciós vádakkal börtönbüntetésre ítélt Almazbek Atambajevet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra