szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tombol a járvány, de több ország inkább enyhít a korlátozásokon, hogy némileg megkímélje a gazdaságát. Több mint 3,6 millió fertőzött van a térségben, és 76 ezren hunytak el a vírus miatt.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány második közel-keleti hullámának veszélyére figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint az országok csak a korlátozások gyors szigorításával és megelőző intézkedések végrehajtásával kerülhetik el a tömeges halálozásokat. Erről Ahmed al-Mandhari, a WHO térségbeli igazgatója beszélt kairói sajtótájékoztatóján.

Al-Mandhari aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a régióban egyes országok enyhítenek a védekezésen. Az alapvető járványügyi intézkedéseket - a közösségen belüli távolságtartástól a maszkviselésig - továbbra sem gyakorolják kellőképpen az emberek, erről árulkodnak a régió túlzsúfolt kórházai is - mondta.

A térségben több mint 3,6 millió ember fertőződött meg a koronavírussal, és több mint 76 ezer halt meg a fertőzés következtében az elmúlt kilenc hónapban. Ezzel kapcsolatban Mandhari arra figyelmeztetett: legalább ennyi - ha nem több - ember élete forog kockán, ezért mielőbbi cselekvésre van szükség.

Előző héten az újabb koronavírus-fertőzéses esetek több mint 60 százalékát Iránból, Jordániából és Marokkóból jelentették. A mutatók szintén magasak Pakisztánban és Libanonban is, ahol korlátozásokat vezettek be a héten. A legtöbb napi halálesetet Jordániában, Tunéziában és Libanonban jelentették.

A helyzet Iránban a legsúlyosabb, ahol az "egekbe szökött" az új esetek száma, a kórházak megteltek. A napi halálesetek számát illetően az elmúlt két hétben hatszor is megdőlt a rekord a perzsa államban, ahol már több mint 43 ezren haltak meg a fertőzés következtében. Ez a legmagasabb szám a Közel-Keleten. Az iráni kormányt - amely korábban vonakodott korlátozásokat bevezetni azok gazdasági hatása miatt -, végül szigorítani volt kénytelen a korlátozásokon a fővárosban, Teheránban és más nagyobb városokban. A járvány azonban egylőre nem mutatja az enyhülés jeleit.

A koronavírusjárvány-helyzet súlyosbodott Tunéziában is. Faiszal Ben Szálih egészségügyi főigazgató azonban jelezte, hogy enyhítettek a korlátozásokon annak érdekében, hogy "óvatosan együtt éljenek" a vírussal, miután tisztségviselők arra a következtetésre jutottak: a vesztegzár "megöli a gazdaságot és katasztrofális társadalmi következményekkel jár".

A WHO regionális igazgatója óvatosan üdvözölte a készülő, hatásosnak ígérkező oltóanyagokról szóló híreket, de jelezte, hogy még messze a járvány vége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban