szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zárva lesz az üzletek zöme, a fodrászok, a sípályák, este 9-re hozzák elő az éjszakai kijárási tilalmat. A szigor január 10-ig biztos kitart.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bezáratja a nem alapvető fontosságú üzleteket, szolgáltatásokat és síterepeket, és szigorúbb kijárási tilalmat vezet be vasárnaptól a cseh kormány, annak érdekében, hogy megelőzzék a koronavírusos fertőzöttek és a fertőzés miatt kórházi ellátásra szorulók számának növekedését – jelentette be szerdán Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter.

A kormány jóváhagyta a legmagasabb szintű készültséget, így szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be, amelyek gyakorlatilag lezárják a 10,7 millió lakosú országot az ünnepi időszakra.

Csehországban hirtelen megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma decemberben, épphogy csak azután, hogy a november végén enyhítettek a korlátozásokon. Csehország egyike azoknak az európai országoknak, ahol a legnagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma októberben és novemberben. Kedden – november 6. óta először – 10 ezer fölé emelkedett az újonnan fertőzöttek napi száma.

Az országban ismét bezárták a bárokat és éttermeket, az újabb korlátozások a kiskereskedelmi üzleteket és szolgáltatásokat is érintik, például a fodrászszalonokat. A nélkülözhetetlen árukat értékesítő boltok nyitva maradnak, és a bevásárlóközpontokban is a csak alapvető fontosságú termékeket lehet árusítani. Más termékeket interneten lehet rendelni.

Az éjszakai kijárási tilalom az eddigi 23 óra helyett már 21 órától érvényben lesz, a nyilvános összejövetelek két főre korlátozódnak a családon kívül. A vallási összejöveteleken az ülőhely-kapacitás legfeljebb 10 százalékát használhatják ki. A sífelvonókat lezárják. Az iskolákban csak az első és második osztályosok térhetnek vissza az osztálytermekbe karácsony után, a többi tanuló távoktatásban folytatja.

Blatny szerint a kormány január első hetében ül össze, hogy felülvizsgálja az intézkedéseket, amik január 10-ig érvényesek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

A koronavírusról neveztek el egy legyet

A koronavírusról neveztek el egy legyet