szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dan Eliassont a Las Palmas-i repülőtéren fényképezték le, miközben a svéd állampolgároktól korábban azt kérte az általa is képviselt szervezet: ha nem muszáj, ne utazzanak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Annak ellenére repült a Kanári-szigetekre a polgári vészhelyzetek kezeléséért felelős svéd kormányügynökség munkatársa, Dan Eliasson, hogy a koronavírusos esetek számának növekedése miatt a szervezet korábban azt kérte a svédektől: csak a legszükségesebb esetben utazzanak. Az erről szóló SMS-t december elején küldték ki.

Eliasson a BBC szerint családi okokkal magyarázta az utazását. Azt mondta, hogy az év során rengeteg külföldi programját lemondta, most viszont muszáj volt elrepülnie a Kanári-szigetekre, ahol a lánya él, hogy vele tölthesse az ünnepeket.

A hivatalnok hangsúlyozta, hogy az ott töltött idő alatt is dolgozott. Az útja mégis nagy felháborodást váltott ki, sokan a lemondását követelik.

Svédországban 437 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 8700. Ez a többi skandináv országhoz képest kimondottan rossz arány, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a svédek sokáig semmilyen korlátozást nem vezettek be. Az ország vezetése csak azután hozott szigorúbb szabályokat, hogy a fertőzöttek és az elhunytak száma is folyamatosan emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron