szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyilvánosságra került egy hangfelvétel, arról, ahogy Donald Trump hízelegve és fenyegetőzve próbált nyomást gyakorolni a választás eredményének megmásítása érdekében.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Donald Trump amerikai elnök telefonon próbált nyomást gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, hogy az "találjon" elegendő szavazatot a novemberi választási eredmény megfordítása érdekében – derült ki az egyórás beszélgetésről készített hangfelvételből, amelyet elsőként a The Washington Post című napilap tett közzé vasárnap.

A sajtó hírei szerint Trump még szombaton hívta fel a szintén republikánus Brad Raffenspergert, aki a georgiai választás lebonyolításáért felelős helyi főhivatalnok. A The Washington Post azt írta, hogy

Trump "hízelgett, könyörgött és fenyegetőzött" a beszélgetés során.

Raffensperger és hivatalának tanácsadója azonban visszautasították, és úgy vélekedtek, hogy az elnök a választás tisztaságával kapcsolatban olyan összeesküvés-elméletekre hivatkozik, amelyeket már többször megcáfoltak. Mint a Reuters idézi az elhangzottakat, Trump a nép ellenségének nevezte a tényekhez ragaszkodó hivatalnokot. Raffensperger eközben arról próbálta meggyőzni őt, hogy helytelenek az adatok, melyekre hivatkozik.

Nézzék, én mindössze ennyit szeretnék. Csak találni akarok 11 780 szavazatot, ami eggyel több, mint amennyire szükségünk van. Mert megnyertük az államot

– mondta Trump a The Washington Post beszámolója szerint. A Fehér Ház egyelőre nem reagált, ahogyan Raffensperger irodája sem.

Bob Bauer, Joe Biden megválasztott elnök tanácsadója azonban hangsúlyozta: a felvétel jól példázza Trump "támadását az amerikai demokrácia ellen". Kamala Harris megválasztott alelnök egy vasárnapi georgiai kampányrendezvényen "hatalommal való nyílt visszaélésként" írta le a történteket, amelyek szerinte Trump kétségbeesettségét mutatják.

Donald Trump kevéssel több mint tízezer vokssal vesztett a déli Georgiában, de nem ezen az államon múlt, hogy vele szemben Joe Biden nyerte az elnökválasztást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ideje továbblépni - üzente néhány republikánus Trumpnak

Közleményt adott ki vasárnap 10 amerikai demokrata és republikánus szenátor, amelyben arra szólítják fel a szövetségi törvényhozást, hogy erősítse meg a novemberi elnökválasztás eredményét, amely szerint a demokrata párti Joe Biden legyőzte a hivatalban lévő republikánus Donald Trumpot.

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója