Tetszett a cikk?

Oroszország több száz városában és kisebb településén vonultak utcára ellenzéki tüntetők, hogy a múlt vasárnapi hazatérése után azonnal őrizetbe vett és 30 napos elzárásra ítélt Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követeljék. A legtöbben, mintegy 40 ezren, Moszkvában gyűltek össze és több városban komoly összetűzések alakultak ki a gyülekezési tilalmat megsértő tüntetők és a durván fellépő rendőrök között.

Több szempontból is rekordot döntött a szombati országos tüntetés Oroszországban: ennyien még sohasem vonultak fel a legismertebb oroszországi ellenzékiként számon tartott Alekszej Navalnijt támogatva a Vlagyimir Putyin orosz államfő hátországának számító vidéki városokban: Vlagyivosztokban, Habarovszkban, Jekatyerinburgban, Krasznodarban és Irkutszkban is több ezren tüntettek Navalnij mellett, Moszkvában pedig mintegy 40 ezren vonultak fel a tiltás és tömeges őrizetbe vételekkel fenyegetések ellenére.

A másik rekord az egy nap alatt letartóztatottak száma: több mint 3500 tüntetőt vittek el a rendőrök, akik már azért is letartóztattak embereket, mert a Navalnijt fogva tartó börtön, a Matrosszkaja Tyisina előtt azt kiabálták „Ljosa, gyere ki”. Sokan WC-keféket vittek a tüntetésre, arra utalva, hogy a Putyin palotájáról készült, kedden bemutatott Navalnij-videó szerint egyetlen WC-kefe negyedmillió forintnak megfelelő összegbe került a Fekete-tengeri „cári palotában”.  

Több városban összetűzések voltak a rendőrök és a tüntetők között: az ellenzékiek hógolyókkal és jégdarabokkal dobálták meg az egyenruhásokat, akik a videófelvételek tanúsága szerint nem egyszer örömüket lelték a tüntetők gumibotozásában és rugdosásában. Szentpéterváron lefilmezték, ahogyan egy nőt durván hasba rúgott egy rendőr, a földre került asszony agyrázkódást szenvedett. A tüntetők egy része is agresszívan viselkedett, Moszkvában a demonstrálók egy csoportja megtámadta az orosz titkosszolgálat, az FSZB egyik autóját, s a vezetőnek megsérült a szeme, s kórházba kellett szállítani őt.

Midenkit vittek

Miközben a Navalnij által alapított korrupcióellenes alapítvány valamennyi vezetőjét, valamint Navalnij feleségét, Julija Navalnaját is letartóztatták, az ellenzékiek újabb tüntetéseket helyeztek kilátásba, a következő demonstrációkat a jövő hét végére tervezik. A rendőrök különös figyelmet fordítottak az újságírókra: több tucat független, illetve ellenzéki tudósítót ért atrocitás, a független Dozsgy televíziót úgy akadályozták a moszkvai tüntetésről szóló élő tudósításban, hogy az egyenruhások betörtek abba a lakásba, ahol a kamera állt, s elvitték az egyik újságírót, akit azzal vádoltak, hogy hamis dokumentumokkal próbálta igazolni magát.

Külföldön is tüntettek Navalnij mellett, egyebek mellett Amszterdamban, Tel-Avivban, Prágában, Tallinnban, Varsóban, Krakkóban, Helsinkiben, Bécsben és Párizsban vonultak a tiltakozók az orosz nagykövetség elé. „Külföldön senkit sem vettek őrizetbe és senkit sem vertek össze” – írta a tüntetésekről beszámoló Meduza hírportál.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat