szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ügyvédje szerint az orosz ellenzéki politikus, aki a múlt héten kezdett éhségsztrájkba, igen rosszul van.

Folyamatosan köhög és lázas Alekszej Navalnij – írja a BBC. Az orosz ellenzéki politikus március végén jelentette be, hogy éhségsztrájkba kezd fogva tartásának körülményei miatt. A sikkasztás miatt rá kiszabott börtönbüntetését jelenleg az IK-2 (iszpravityelnaja kolonija, azaz javítótelep) nevű táborban töltő Navalnij az ellen tiltakozik így, hogy nem biztosítanak számára kielégítő orvosi ellátást és nem engedik be hozzá a meghívott orvosát sem.

Másfél hete derült ki, hogy Navalnijt – akit augusztusban novicsok idegméreggel mérgeztek meg, ami után hónapokig Németországban gyógyult, majd visszatért Oroszországba – gyomor- és hátfájdalmakra, valamint lábzsibbadásra panaszkodik. Az orosz börtönfelügyelet azt állította, hogy megfelelő orvosi kezelésben részesítik.

Egyik ügyvédje, Olga Mihajlova most azt nyilatkozta, hogy a politikus rossz bőrben van, 13 kilogrammot fogyott, amióta átvitték fogva tartásának jelenlegi helyszínére. A nő azt állítja, hogy egyáltalán nem foglalkoznak ügyfele egészségi problémáival. Azok a jogi képviselői, akik korábban látogatták meg, azt közölték a közösségi médiában, hogy a telepen nem teljesít szolgálatot orvos, a teljes egészségügyi ellátást egyetlen mentő biztosítja.

Hétfőn, az Instagramon képviselői segítségével közzétett bejegyzésében Navalnij azt írta, hogy amióta a telepen van, a 15 fős részlegéből már a harmadik embert vitték el, mert kiderült, hogy tuberkulózisos. Azt is kijelentette, hogy nem hagy fel az éhségsztrájkkal, amíg be nem engedik hozzá az általa választott specialistát – ahogy arra a törvény lehetőséget ad.

Az Izvesztia című Kreml-párti lapban cáfolták Navalnij ügyvédeinek állításait: az erről szóló cikk szerint a politikust többféle szűrővizsgálatnak is alávetették, koronavírustesztet is végeztek nála. Idézték az orosz börtönfelügyelet is, ahonnan azt nyilatkozták, hogy a férfi állapotát orvosok felügyelik. Azt, hogy a telepen tbc ütötte volna fel a fejét, tagadták.

Az Amnesty International főtitkára, Agnes Callamard a Twitteren azt írta: valós esély van arra, hogy Oroszország lassú halálra ítéli Navalnijt, és arra szólított fel, hogy azonnal biztosítsanak számára találkozási lehetőséget egy olyan orvossal, akiben megbízik. Továbbá a szabadon engedését is követelte.

Navalnijt január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. A korábbi döntés megváltoztatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte arra hivatkozva, hogy a politikus hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket. Az elsőfokú döntést Navalnij megfellebbezte, de a fővárosi bíróság február 20-án helybenhagyta.

Nehéz sors vár Navalnijra az egyik leghírhedtebb orosz munkatáborban

Éhségsztrájkba kezdett a fogva tartásának körülményei miatt Alekszej Navalnij. A legismertebb orosz ellenzéki már alig tud járni, ügyvédei szerint nem kap megfelelő orvosi ellátást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

 Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit