szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1531 ember van Romániában intenzív osztályon a koronavírus miatt, és többet már alig tudnak fogadni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hat szabad intenzív terápiás ágy maradt Románia kórházaiban – írta a Transindex Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterre hivatkozva. A miniszter azt mondta: vasárnap 11 875-en voltak koronavírus miatt kórházban, közülük 1531-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Florin Citu miniszterelnök arról beszélt, hogy a napi új fertőzések száma már enyhén csökken, de egyre nő az intenzív terápiára szorulók száma. Szerinte még 2-3 hónapra lehet szükség ahhoz, hogy átmenjen az ország ezen a hullámon.

Romániában az elmúlt egy hétben naponta 100–200 közötti áldozatot követelt a koronavírus, és 3600–5400 új fertőzöttet találtak naponta, vagyis lakosságarányosan még így is jobb a helyzet ott, mint Magyarországon. Nálunk az a veszély nem fenyeget, hogy ne volna elég intenzíves ágy, itt arról panaszkodik sok egészségügyi dolgozó, hogy hiába vannak ágyak, elég dolgozó nincs melléjük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!