szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Bojko Boriszov nem lesz miniszterelnök újra, még az egykori külügyminiszterének a jelölésével próbálja a pártját kormányon tartani.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette, hogy nem lesz kormányfő akkor sem, ha a választásokon a legtöbb szavazatot szerző, de koalíciós partner nélkül maradt pártjának, a GERB-nek valahogy sikerülne kormányt alakítani. Boriszov később bejelentette, hogy a GERB Daniel Mitov korábbi külügyminisztert jelöli miniszterelnöknek.

„Nagyon világosan akarom hangsúlyozni Európa- és NATO-párti álláspontunkat" – ezzel indokolta Boriszov a jelölést.

A GERB mindeddig nem tudott új koalíciós kormányt alakítani, és Boriszov maga is elismerte, hogy ennek nagyon kicsi a valószínűsége. A kormányalakítás jogát még nem adta át a választásokon második helyen végzett pártnak, de arról már most letett, hogy ő legyen a miniszterelnök, ha pártja mégis részt vehetne a koalícióban.

A választáson előretörtek a korrupció ellen szerveződő protestpártok, de egyelőre nem világos, milyen koalíció alakulhat. A parlamentbe hat párt jutott be, azt az öt ellenzéki kizárta, hogy a GERB-bel együttműködjön, de a három protestpárt – a második legtöbb mandátumot szerző Van Ilyen Nép, a Demokratikus Bulgária, és a sokatmondó nevű Állj fel! banditák, tűnés! - a szocialistákkal és a török kisebbségi párttal sem hajlandó koalícióra lépni, annyira korruptnak tartják őket is.

Bulgária Boriszov kormányzása alatt stabilan az EU legkorruptabb országa volt, mostanra jutott el oda, hogy már nem egyedül, hanem Magyarországgal és Romániával holtversenyben a legkorruptabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!