szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Heteket csúszhat az oltási program befejezése az országban a döntés miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nem oltanak többet az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával Dániában. Az illetékesek azért döntöttek így, mert az oltóanyagot vérrögképződéses esetekkel, emiatt bekövetkezett halálozásokkal hozták összefüggésbe – adta hírül dán Jyllands-Posten névtelen forrásokra hivatkozva. Az értesülést azóta sajtótájékoztatón is megerősítették.

Az országban még március 11-én hagytak fel ideiglenesen a vakcina használatával, miután megjelentek az első hírek a trombózisos esetekről.

A Berlingske Tidende napilap szerint amiatt, hogy a svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcináját kiveszik az oltási programból, hetekkel később, csak augusztus közepére fejeződhet be a felnőtt lakosság beoltása

A hírről ugyancsak beszámoló Reuters emlékeztetett: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten arra a következtetésre jutott, hogy lehet összefüggés az oltóanyag és a ritka trombózisos esetek között. A szervezet igazgatója azonban hangsúlyozta: ha valakinek AstraZeneca-oltást ajánlanak, el kell fogadnia, ugyanis sokkal nagyobb esélye van annak, hogy a koronavírus-fertőzés miatt hal meg, mint annak, hogy a vakcina mellékhatásaként veszti életét.

Az EMA a tagállamokra bízta, hogy a kockázatok felmérése után hogyan döntenek az oltóanyag használatáról. A magyar álláspont az, hogy a vakcina hatásos és biztonságos, a beadásával járó rizikó sokkal kisebb, mint az esetleges koronavírus-fertőzésé.

Az 5,8 millió lakosú Dániában mostanáig közel egymillióan kapták meg legalább az első védőoltást. 77 százalékuknak a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját, 7,8 százalékuknak a Modernáét, 15,3 százalékuknak pedig az AstraZenecáét adták be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!