szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját nevükön érkeztek diplomáciai útlevéllel. Feltehetően a robbantás előkészítésében vettek részt négy további társukkal.

Összesen hat orosz ügynök gyűlt össze a kelet-csehországi Ostravában 2014-ben nem sokkal azelőtt, hogy felrobbant volna a vrbeticei fegyverraktár, ketten Prágából, ketten Bécsből, ketten pedig Budapestről érkeztek a térségbe – írja a Bellingcat oknyomozó portál.

Ez volt az a robbantás, amiről szombaton közölte a cseh miniszterelnök, hogy az orosz GRU, a katonai titkosszolgálat műve, és az akcióban részt vett az a két orosz ügynök, akik 2018-ban az angliai Salisburyben próbálta megmérgezni egyik volt kollégájukat, Szergej Szkripalt.

Az ügy miatt a napokban 18 orosz diplomatát utasított ki Csehország, majd kérték az uniós tagállamoktól, hogy ők is utasítsanak ki orosz ügynököket, akik diplomataként működnek, de például az orosz Roszatomot is kizárták egy atomerőmű-bővítési tenderről. Oroszország erre válaszul 20 cseh diplomatát utasított ki.

A Bellingcat az ügyről szóló legfrissebb összeállításában a robbantás helyszínére igyekvő ügynökök mozgását tárta fel telefonjaik és repülőjegyeik segítségével. Így állapították meg, hogy az akció előtt Ostravában gyülekező hatfős orosz csoport két tagja – a két Salisburyben is akciózó ügynök – Prágán keresztül érkezett, két másik ügynök – egyikük maga a GRU 21955-ös ügyosztályának parancsnoka, Andrej Averjanov tábornok – Bécsen át, ketten pedig – két, hivatalosan diplomáciai útlevéllel, diplomáciai postát szállító orosz titkosszolga – Budapesten keresztül közelítette meg a helyszínt.

A két utóbbi ügynök, a Bellingcat szerint Alekszej Kapinosz és Jevgenyij Kalinin volt, akik saját nevükön utaztak, hivatalosan a budapesti orosz nagykövetségre, és a feltételezések szerint az akció előkészítésében segédkeztek, bár pontos szerepük nem tisztázott (via: 444.hu).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!