szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ez a válasz arra, hogy Prága szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki, egy fegyverraktár felrobbantásával összefüggésben.

Oroszország kiutasított vasárnap húsz cseh diplomatát válaszul arra, hogy előző nap tizennyolc orosz diplomatát minősítettek nem kívánatos személynek Csehországban. A távozásra felszólított cseh állampolgárok 24 órát kaptak a távozásra – jelentette be az orosz külügyminisztérium vasárnap este.

A cseh fél szerint 16 diplomatát és a képviselet négy, diplomata státus nélküli munkatársát utasították ki az országból. Ez azt jelenti, hogy a Cseh Köztársaság moszkvai nagykövetségén ideiglenesen csak öt diplomata marad. Előzőleg bekérették az orosz külügyminisztériumba Vitezslav Pivonka cseh nagykövetet, hogy kifejezzék Moszkva "határozott tiltakozását" az orosz diplomáciai képviselettel szembeni "barátságtalan intézkedés miatt".  

Andrej Babis cseh miniszterelnök szombat este jelentette be, hogy 18 orosz diplomatát kiutasítottak, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. A prágai lépés azért volt ilyen kemény, mert kiderült: az a két orosz ügynök, aki brit vádak szerint 2018 márciusában az angliai Salisburyben megpróbálta megölni a kiugrott orosz kémet, Szergej Szkripalt, 2014-ben felrobbantott egy csehországi fegyverraktárt. A két halálos áldozatot követelő robbanásról korábban azt hitték a hatóságok, hogy a véletlen műve volt, ám a vizsgálatok végül kiderítették: a salisbury merénylők, Anatolij Csepiga és Alekszandr Miskin a detonáció előtti napokban – mint ellenőrök jártak a telepen. A raktárt működtető cégnek küldött emailban ugyanis elküldték a két „ellenőr” fényképét is, a képeken viszont az ismét álnéven utazó Csepiga és Miskin látható.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága "nem bizonyított és kitalált ürüggyel" ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást "ellenséges lépésnek" és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette. A cseh felet egyben felszólították arra, hogy ezentúl a moszkvai képviseletében is ugyanannyian dolgozzanak, ahányan a prágai orosz nagykövetségen.

Hasonló esetekben az a jellemző, hogy ugyanannyi diplomatát küld haza Moszkva is, mint ahány orosz diplomatát utasítanak ki egy-egy incidens után.

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

Nincs olyan területe a Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatoknak, amely ne lenne válságban, s az utóbbi hónapok eseményei alapján szinte teljes mértékben kizárható a javulás esélye. Ukrajna és Oroszország az újabb háború küszöbére jutott, gyorsan romlik a börtönbe zárt legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij állapota, az orosz hatóságok pedig újabb intézkedésekkel lehetetlenítik el a független médiumokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!