szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már három embernél mutatták ki a koronavírus B.1.617 nevű variánsát. Mindhárman indiában jártak előtte.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Franciaországban is megjelent a koronavírus Indiában kialakult mutációja – közölte csütörtök éjjel a francia egészségügyi minisztérium.

A B.1.617 nevű variánst az országban elsőként egy, az ország délinyugati részén élő embernél mutatták ki, aki korábban Indiában járt. Ezután két másik embernél az ország délkeleti részén is kimutatták a variánst. Ők szintén jártak a közelmúltban Indiában.

A WHO szerdán azt jelentette be, hogy az indiai variáns aznapig már legalább 17 országot elért. A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége.

Csütörtökön a román egészségügyi tárca közölte, hogy kimutatták egy embernél a B.1.617.2-es jelzésű „indiai” vírusmutánst. Hozzátették, ez nem azonos az Indiában jelenleg súlyos járványhelyzetet okozó vírusvariánssal.

India az összeomlás határán, rosszabb lehet a helyzet, mint amitől megrettent a világ

Bár arányaiban a magyar járványadatok rosszabbak az indiainál, a világ mégis a világ második legnépesebb országára figyel, nem ok nélkül: az országban szinte példátlan állapotok uralkodnak, ha pedig nem sikerül gyorsan legyűrni a járványt, az az egész világra hatással lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!