szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már a sokadik háborút vészeli át kint Hirschberg Katalin, az izraeli mentőszolgálat mentőápolója, de a mostani más, mint amit eddig látott. Az arabok és zsidók által vegyesen lakott városokban eddig szinte ismeretlen polgárháborús állapotok hosszú távon is tovább roncsolhatják az izraeli társadalom szövetét.

Nehéz megmondani, hol ér véget egy zavargás, hol kezdődik egy fegyveres konfliktus és hol vált át az erőszakhullám háborúba - mondta Hirschberg Katalin a Fülkében. Az izraeli mentős beszélt arról is, milyen érzés zsidó mentősként bemenni az arab negyedbe, mire kell figyelni és miért van tökéletes összhang zsidó és arab kollégái között. A szavaiból kitűnik, hogy időnként a kisebb nemzetközi figyelem akár csillapíthatna is az összecsapások mértékén.

(Címlapképünk illusztráció: sderoti mentőszolgálat munkatársai. Fotó: AFP / Yehuda Perez)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bihari Ádám Világ

„A légiriadó után nagyjából 90 másodpercünk van a becsapódásig” – helyiek beszámolói arról, mi történik Izraelben

Rakétatámadások, merényletek, zavargások eddig is voltak Izraelben, de most már az ország arab lakossága is az utcára vonult. Közben a szokatlanul intenzív rakétázásért cserébe számtalan célpontot támadott az izraeli hadsereg, köztük lakóházakat is. A támadásokban gyerekek is meghaltak mindkét oldalon. Izraeli magyarokat kérdeztünk a kinti állapotokról.