szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokkal nagyobb az esélye, hogy alacsony testsúllyal jönnek világra a csecsemők, ha az édesanyjuk a terhesség alatt gáz- és olajkutak közelében él. Az alacsony születési súly sajnos számos egészségügyi problémához vezet.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Tíz éven keresztül közel 3 millió szülés adatait elemezték Kaliforniában a Berkeley Egyetem kutatói, ebben az államban van az Amerikai Egyesült Államok 10 legnagyobb olajmezőjéből négy. Arra az eredményre jutottak, hogy ha a leendő anya a terhesség ideje alatt egy gáz- vagy olajkút 10 kilométeres körzetében él, sokkal nagyobb eséllyel születik nagyon alacsony testsúllyal a baba. A vidéken élők pedig különösen kitettek ennek – számol be az eredményről a The Guardian.  

Korábban már a légszennyezettség és a koraszülés között is kimutatták a kapcsolatot a kutatók, és az is ismert, hogy a lakhatási körülmények is befolyásolják a születési súlyt és a nő terhességét.

Ráadásul annál nagyobb az esélye az alacsony születési súlynak, minél közelebb él az anya egy kúthoz: egy olajkút 1 kilométeres körzetében élő terhes nő esetében 40 százalékkal nő az esélye annak, hogy nagyon alacsony testsúlyú gyereknek ad majd életet.

Újszülöttek esetében az alacsony születési súly számos problémához vezet: a babák nehezebben esznek és gyarapodnak, és az immunrendszerük is gyakran gyengébb. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a kis- és alacsony születési súly összefüggésben van a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, a szívproblémákkal, de fejlődési és szellemi rendellenességek is előfordulhatnak az érintett gyermekek esetében.

Az olaj- és gázkutakban gazdag Amerikai Egyesült Államokban egyébként minden 12. csecsemő alacsony születési súllyal születik.

239 tudós állítja, sokkal fertőzőbb a koronavírus, mint azt a WHO gondolja

239 tudós állítja, sokkal fertőzőbb a koronavírus, mint azt a WHO gondolja

Hat új fertőzött van és nincs újabb elhunyt beteg

Hat új fertőzött van és nincs újabb elhunyt beteg

Nem bűn nassolni, de ha túlzásba visszük, nem fogunk tetszeni magunknak

Nem bűn nassolni, de ha túlzásba visszük, nem fogunk tetszeni magunknak