szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokkal nagyobb az esélye, hogy alacsony testsúllyal jönnek világra a csecsemők, ha az édesanyjuk a terhesség alatt gáz- és olajkutak közelében él. Az alacsony születési súly sajnos számos egészségügyi problémához vezet.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Tíz éven keresztül közel 3 millió szülés adatait elemezték Kaliforniában a Berkeley Egyetem kutatói, ebben az államban van az Amerikai Egyesült Államok 10 legnagyobb olajmezőjéből négy. Arra az eredményre jutottak, hogy ha a leendő anya a terhesség ideje alatt egy gáz- vagy olajkút 10 kilométeres körzetében él, sokkal nagyobb eséllyel születik nagyon alacsony testsúllyal a baba. A vidéken élők pedig különösen kitettek ennek – számol be az eredményről a The Guardian.  

Korábban már a légszennyezettség és a koraszülés között is kimutatták a kapcsolatot a kutatók, és az is ismert, hogy a lakhatási körülmények is befolyásolják a születési súlyt és a nő terhességét.

Ráadásul annál nagyobb az esélye az alacsony születési súlynak, minél közelebb él az anya egy kúthoz: egy olajkút 1 kilométeres körzetében élő terhes nő esetében 40 százalékkal nő az esélye annak, hogy nagyon alacsony testsúlyú gyereknek ad majd életet.

Újszülöttek esetében az alacsony születési súly számos problémához vezet: a babák nehezebben esznek és gyarapodnak, és az immunrendszerük is gyakran gyengébb. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a kis- és alacsony születési súly összefüggésben van a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, a szívproblémákkal, de fejlődési és szellemi rendellenességek is előfordulhatnak az érintett gyermekek esetében.

Az olaj- és gázkutakban gazdag Amerikai Egyesült Államokban egyébként minden 12. csecsemő alacsony születési súllyal születik.