szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány következtében hozott korlátozó intézkedések miatt körülbelül 40 százalékkal csökkent a nitrogén-dioxid és 10 százalékkal a szállópor koncentráció az elmúlt hónapban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az  A korlátozások és a leállás miatti szén- és olajfelhasználás csak Európában körülbelül 11 ezer ember életét mentette meg, a légszennyezettség – és az ehhez kapcsolódó megbetegedések - ugyanis világszerte vezető halálozási oknak számítanak - derül ki az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (Center for Research on Energy and Clean Air – CREA) legújabb tanulmányából.

A szénenergia felhasználása 37 százalékkal csökkent és az olaj is a harmadával esett vissza. Nem újdonság, hogy a szén- és az olaj égetése a nitrogén-dioxid szennyezés legfőbb forrása, amely Európa-szerte felelős a levegőben lévő szállópor koncentrációért.

A további egészségügyi vonatkozások között említik a kutatók azt is, hogy így 1,3 millióval kevesebb napot hiányoztunk a munkából és 6000-rel kevesebb gyerek lett asztmás: majdnem 2000 sürgősségi kórházlátogatást „spóroltunk” meg a kevesebb asztmás roham miatt és 600-al kevesebb koraszülés történt – csak az elmúlt hónapban. Sokan nem is gondolnák, hogy akár a koraszülést és az asztmát is jelentősen befolyásolja a légszennyezés. A mostani csökkenés hatását pedig akár hónapokig vagy évekig is élvezhetjük. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a javuló levegőminőség miatt az egészségügyön is kisebb a teher, ami jelentős segítséget jelent világszerte, miközben a kórházakban a koronavírus-járvánnyal harcolnak az egészségügyi dolgozók. A koronavírus-járványt súlyosbító körülmények között pedig számos olyan megbetegedés van, amelyek összefüggésben vannak a légszennyezettséggel.

Ifj. Chikán Attila Zhvg

Ifj. Chikán Attila: Megállíthatja-e a vírus a felmelegedést?

A járvány idején egy dolognak azért örülhetünk: bolygónk lélegzethez jutott. A korlátozások miatt a Föld minden pontján tisztul a levegő és a víz. De vigyázat! A klímaváltozás nem állt le, csak lassul. Mindenki számára világos lehet, a jelenlegi társadalmi, gazdasági állapotok hosszú távon nem fenntarthatóak. De vajon meg lehet-e őrizni, és ki lehet-e szélesíteni a klímaváltozás szempontjából kedvező eredményeket? A gazdasági kényszerszünet ugyanis lehetőséget ad arra, hogy meglépjünk olyan dolgokat, amelyekben eddig csak apró eredményeket értünk el. Persze az is lehet, hogy minden marad a régiben. Sajnos.

A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen