szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak az elviteles dobozok forgalma a duplájára nőtt az elmúlt hónapokban.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Átmenetileg bezárt az éttermek fele, amelyek pedig folytatták a működést, egyszer használatos csomagolásokkal tudták biztosítani a higiéniát. A vendéglátóipari csomagolóeszközöket forgalmazó Indepack Kft. adatai szerint

az egyszer használatos termékek forgalma az elmúlt három hónapban másfélszeresére nőt. Ebből kimondottan a pandémiás időszak miatti bővülés körülbelül 30 százalékos volt.

Az elviteles dobozok forgalma a duplájára emelkedett, míg a helyben fogyasztásra alkalmas csomagolás forgalma jelentősen csökkent, és most kezd ismét növekedni.

Bár nálunk az egyszer használatos termékek még zömében műanyagot jelentenek, Európában már a fa, a papír és más lebomló eszközök vannak előtérben. Az Európai Unió iránymutatása alapján jelenleg több országban is környezetbarát, komposztálható anyagból készült egyszer használatos eszközöket használnak már a vendéglátóiparban. Svédország, Finnország gyorséttermei fa, illetve papír alapú termékeket hoztak előtérbe. Németország a biológiailag lebomló eszközökre tért át. Portugália szinte teljesen visszaszorította a műanyaghasználatot. Franciaország papírpoharakat, fa evőeszközöket és a komposztálható anyagból készülő egyszer használatos termékeket használ.

Dobos Emese Gazdaság

A kormány megint megkegyelmezett a nejlonzacskóknak

Visszalépés a korábbiakhoz képest a kedd este benyújtott, egyszer használatos műanyagokra vonatkozó törvényjavaslat: végül nem tiltanák sem a nejlonzacskókat, sem a zöldséges-pékárus műanyag zacskókat. Utóbbinál ráadásul még a termékdíj is elhanyagolható lesz.

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség