szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felmelegedés már végzett a Déli-Alpok harmadával, a kisebb gleccserek szinte biztosan eltűnnek.

Akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz elegendő lenne 40 évre Új-Zéland lakosságának – mutatták ki a csendes-óceáni szigetország Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének (NIWA) kutatói. Andrew Lorrey klimatológus szerint a szigeten húzódó Déli-Alpok negyven esztendő alatt 15,9 trillió liternyi vízmennyiséget veszített el, vagyis minden évre az éves vízfogyasztásnak megfelelő veszteség jut.

A 15,9 trillió liter víz a Déli-Alpok jégtömegének 30 százalékával egyenlő. Ennyi már eltűnt.

Minden nyár végén feltérképezik a több mint 50 új-zélandi gleccser hóhatárát. Idén ugyan több havat találtak, mint az előző két évben, de ez nem jelenti azt, hogy a veszteség csökkenne. Lorrey szerint

húsz-harminc ilyen évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy arról lehessen beszélni, a veszteséget vissza lehet-e bármilyen értékben fordítani.

A kisebb gleccserek – az alapján, hogy mekkora mértékben károsodtak tavalyelőtt és tavaly – hamarosan eltűnnek. A tengeri hőhullámok és a rekord magas hőmérsékletek hatással vannak a hóhatárokra, ráadásul az ausztráliai bozóttüzek hamuja is beterítette a jeget, ami így több napsugarat nyel el, növelve az olvadás veszélyét.

MTI/hvg.hu Tech

Egyre súlyosabb a helyzet a Nagy-korallzátonyon

Az eddigi legnagyobb kiterjedésű korallfehéredés sújtotta idén márciusban az ausztrál Nagy-korallzátonyt – közölték kutatók, hangsúlyozva, hogy öt éven belül ez volt immár a harmadik tömeges korallfehéredés a zátonyrendszer térségében.

"Ha nekiállunk átírni a történelmet, hol kezdjük?" – Iain Lindsay a HVG Teraszon

"Ha nekiállunk átírni a történelmet, hol kezdjük?" – Iain Lindsay a HVG Teraszon

Újra felível a kalandos életű Gorka Sebestyén pályája

Újra felível a kalandos életű Gorka Sebestyén pályája

Fizetés nélkül távozott egy benzinkútról Sebestyén Balázs

Fizetés nélkül távozott egy benzinkútról Sebestyén Balázs