szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2030-as célokat jelen állás szerint négy országnak sikerül teljesítenie az Európai Bizottság szerint.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A legtöbb európai uniós ország nem fogja teljesíteni a légszennyezés csökkentésére vonatkozó céljait sem 2020-ra, sem 2030-ra vonatkozóan – idézi az Európai Bizottság (EB) pénteki figyelmeztetését a Reuters.

Az EB első alkalommal adott ki jelentést az uniós légszennyezettségi célok teljesültségéről, amelyben megállapította, hogy a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentése érdekében elindított tagállami programok további megerősítésre szorulnak.

Közel 400 ezer ember idő előtti halálát lehetne megakadályozni a levegő minőségének javításával – hangsúlyozta az EB. Mégis, mint megállapítják, a 27-ből csak 10 ország tartja 2020-as vállalásait, és a jelek szerint 2030-ra már csak 4 ilyen ország lesz.

A jelentés az egyes tagállamok által összeállított, és az EB-nek átadott 2019-es kibocsátási előrejelzései alapján készült.

Az EU öt szennyező anyag vonatkozásában vár lépést a tagállamoktól, ezek

  • a kén-dioxid,
  • a nitrogén-oxidok,
  • az illékony (nem metán) szerves vegyületek,
  • az ammónia és
  • a szálló por.

A legrosszabbul a mezőgazdasághoz köthető ammónia kibocsátása terén teljesítenek az országok. Ebben ugyanakkor előrelépéshez vezethet, hogy az EB májusban a növényvédők használatának visszafogásáról döntött.

A rossz levegőminőség miatt Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárás is indult.

Uniós becslések szerint több ember hal meg évente a légszennyezettség miatt kialakult megbetegedésekben, mint közúti balesetekben – írta a hír kapcsán az MTI. Az asztma és más krónikus légzőszervi problémák rontják az életminőséget, kimaradt munkanapokat és magas egészségügyi költségeket eredményeznek. Az Európai Unióban a városi lakosság 90 százaléka ki van téve a légszennyezettségnek, ezek közül a legveszélyeztetettebb csoportok az gyerekek és az idősek.