szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

De maga a főzés is az energiafelhasználás majdnem 5 százalékát teszi ki.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Maguk a háztartások jelentős energiafogyasztók: 2018-ban az Európai Unió energiafelhasználásának 26 százalékát a háztartások tették ki. Az Eurostat legújabb jelentése arról számol be, mire használják, és miből nyerik az energiát a tagállamok háztartásai.

Ez alapján a legtöbb energiát fűtésre használják fel: a teljes energiaigény 63,6 százaléka otthonunk melegítésére megy el. A jó hír azonban, hogy a fűtés során használt energia 27 százalékát már megújuló energiaforrásokból nyerik.

Az éghajlat azért meghatározó: az uniós tagállamok közül a legkevesebb energiát fűtésre Máltán (20,4 százalék), Portugáliában (28,2 százalék) és Spanyolországban (43,1 százalék) használják fel. A legtöbbet pedig Luxemburgban (78,7 százalék). Belgium (73,5 százalék) és Észtország (72,7 százalék) nyomában Magyarország épp csak lemaradt a dobogóról a fűtési energia terén: nálunk is az EU-s átlagnál jóval többet, a felhasznált energia 71,7 százalékát fűtésre használjuk.

Átlagosan a legtöbb energiát egyébként földgázból (32,1 százalék) és villamos energiából (24,7 százalék) nyerik az Európai Unióban. A megújulók és a hulladékból nyert energia 19,5 százalékot tesznek ki az uniós energiamixben – ezt követi a kőolaj (11,6 százalék). 27 tagországból azonban már 14-ben főként megújulókból fűtik a házakat. Ebben a tekintetben Portugália van az élen (80,9 százalék), majd Horvátország (65 százalék), Bulgária (59,3 százalék) és Szlovénia (59,2 százalék). Magyarországon ez az arány 23,6 százalék, ami jobb egyébként a 17,6 százalékos EU-s átlagnál.

Mire megy el az energia?

A fűtésen felül még a teljes energiafelhasználás 14,8 százalékát a vízmelegítés, és további 14,1 százalékát a világítás és más elektromos berendezések működtetése teszi ki.

Ugyancsak sok energia kell a főzéshez: a felhasznált energia 6,1 százalékát erre használjuk az EU-ban – nálunk ez az arány 4,9 százalék –, a helyiségek hűtése, s így a légkondicionálók működtetése azonban csak a háztartási energiafelhasználás 0,4 százalékát adják. Ez még alacsonyabb Magyarországon, ahol az arány mindössze 0,1 százalékos.

Dobos Emese Zhvg

Hogyan használjunk otthon kevesebb energiát?

Bár a legtöbben az egész napot otthon töltik s így az energiafogyasztásunk is nőhet, a mostani helyzet lehetőséget is ad arra is, hogy új, zöldebb szokásokat honosítsunk meg. Az Energiaklub és a GreenDependent Intézet szakértői osztották meg velünk tippjeiket, hogy mire figyeljünk a négy fal között, hogy spóroljunk a felhasznált energiával.