szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az áruházlánc tavaly majdnem 800 ezer tonna élelmiszert adott el.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Tavaly 36 százalékkal csökkentette a magyarországi Tesco az élelmiszer-hulladék mennyiségét az előző évhez – derül ki az áruházlánc kedden közzétett, élelmiszer-pazarlásról szóló beszámolójából. Ez 61 százalékkal kevesebb a 2016/2017-es évhez képest. Az ENSZ egyébként 2030-ra tűzte ki azt a célt, hogy a felére csökkenjen az élelmiszer-pazarlás.

A magyar Tesco ezen túl:  

  • 6436 tonna élelmiszer-felesleget adományozott az élelmiszerbank partnerszervezeteinek, ami 16 millió adag élelmiszernek felel meg
  • tavaly 88 százalékkal több élelmiszert adományozott rászorulóknak, és 52 százalékkal többet állatmenhelyeknek, mint 2016/17-ben.
  • tavaly 81 százalékkal kevesebb emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert kellett kidobniuk, mint 2016/17-ben
  • a pénzügyi év végéig pedig 176 áruházuk vett részt az élelmiszermentő programban, és jelenleg 185 áruház adományoz naponta élelmiszert a rászorulóknak.

A 2019/20-as pénzügyi évben összesen 790 451 tonna élelmiszert adott el a Tesco, és ennek során összesen 13 160 tonna élelmiszer-felesleg (el nem adott élelmiszer) keletkezett.

A közel 5500 tonna élelmiszer-hulladék 25 százaléka gyümölcs és zöldség, 18 százaléka pékáru, 14-14 százaléka készétel és hús, hal, valamint baromfi volt, 12 százaléka pedig tejtermék.

A veszteség megelőzése érdekében folyamatosan optimalizálják a választékot, és elindították „csúnya” zöldség-gyümölcs kínálatukat, a Perfectly Imperfectet: 112 hipermarketben, valamint 36 kisformátumú áruház állandó választékában is kaphatók esztétikai hibás zöldségek, gyümölcsök. A kampányban 15 szállítóval dolgozik együtt a Tesco, a bevezetés óta pedig több mint 4 millió kilogramm zöldséget és gyümölcsöt „mentettek meg” így a kidobástól.

A Tesco célja, hogy 2020 év végéig minden közép-európai áruháza alkalmas legyen az élelmiszer-felesleg jótékony célú felajánlására. Jelenleg több mint 740 cseh, lengyel, magyar és szlovák áruház vesz részt az élelmiszermentésben.

Dobos Emese Gazdaság

Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukába

Rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe, és a hulladék több mint feléért a háztartások felelősek. Mindez nemcsak gazdaságnak jelent számottevő kiesést, de a klímaváltozást is befolyásolja, hiszen a maradékok megsemmisítése környezetszennyező és költséges, a készétel-adományozás pedig a gyakorlatban komoly nehézségekbe ütközik.

Deutsch: „Van ez az aberrált, pedofil képeket tonnaszám gyűjtögető Kaleta nevű volt nagykövet”

Deutsch: „Van ez az aberrált, pedofil képeket tonnaszám gyűjtögető Kaleta nevű volt nagykövet”

Betiltották egy elektromos kerékpár reklámját, mert túlzott „ökoszorongást” okoz

Betiltották egy elektromos kerékpár reklámját, mert túlzott „ökoszorongást” okoz

Nem kapja meg a Samsung Galaxy S21 a legjobb processzort?

Nem kapja meg a Samsung Galaxy S21 a legjobb processzort?