szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az áruházlánc tavaly majdnem 800 ezer tonna élelmiszert adott el.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Tavaly 36 százalékkal csökkentette a magyarországi Tesco az élelmiszer-hulladék mennyiségét az előző évhez – derül ki az áruházlánc kedden közzétett, élelmiszer-pazarlásról szóló beszámolójából. Ez 61 százalékkal kevesebb a 2016/2017-es évhez képest. Az ENSZ egyébként 2030-ra tűzte ki azt a célt, hogy a felére csökkenjen az élelmiszer-pazarlás.

A magyar Tesco ezen túl:  

  • 6436 tonna élelmiszer-felesleget adományozott az élelmiszerbank partnerszervezeteinek, ami 16 millió adag élelmiszernek felel meg
  • tavaly 88 százalékkal több élelmiszert adományozott rászorulóknak, és 52 százalékkal többet állatmenhelyeknek, mint 2016/17-ben.
  • tavaly 81 százalékkal kevesebb emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert kellett kidobniuk, mint 2016/17-ben
  • a pénzügyi év végéig pedig 176 áruházuk vett részt az élelmiszermentő programban, és jelenleg 185 áruház adományoz naponta élelmiszert a rászorulóknak.

A 2019/20-as pénzügyi évben összesen 790 451 tonna élelmiszert adott el a Tesco, és ennek során összesen 13 160 tonna élelmiszer-felesleg (el nem adott élelmiszer) keletkezett.

A közel 5500 tonna élelmiszer-hulladék 25 százaléka gyümölcs és zöldség, 18 százaléka pékáru, 14-14 százaléka készétel és hús, hal, valamint baromfi volt, 12 százaléka pedig tejtermék.

A veszteség megelőzése érdekében folyamatosan optimalizálják a választékot, és elindították „csúnya” zöldség-gyümölcs kínálatukat, a Perfectly Imperfectet: 112 hipermarketben, valamint 36 kisformátumú áruház állandó választékában is kaphatók esztétikai hibás zöldségek, gyümölcsök. A kampányban 15 szállítóval dolgozik együtt a Tesco, a bevezetés óta pedig több mint 4 millió kilogramm zöldséget és gyümölcsöt „mentettek meg” így a kidobástól.

A Tesco célja, hogy 2020 év végéig minden közép-európai áruháza alkalmas legyen az élelmiszer-felesleg jótékony célú felajánlására. Jelenleg több mint 740 cseh, lengyel, magyar és szlovák áruház vesz részt az élelmiszermentésben.

Dobos Emese Gazdaság

Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukába

Rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe, és a hulladék több mint feléért a háztartások felelősek. Mindez nemcsak gazdaságnak jelent számottevő kiesést, de a klímaváltozást is befolyásolja, hiszen a maradékok megsemmisítése környezetszennyező és költséges, a készétel-adományozás pedig a gyakorlatban komoly nehézségekbe ütközik.